Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det har blivit en lösning"

Annons

Han påminner i sammanhanget om att han har erbjudit Skattlösbergs bygdegille att bli hyresgäster i den Tillmanska gården.

- Vi har frågat dem men de verkade inte ha någon riktig användning för den, konstaterar Petersen.

- De hyrde gården en gång i tiden men när de inte ville fortsätta måste ju någon annan kunna få hyra.

Efter detta har gården varit uthyrd till privatpersoner men tillvaron för gästerna blev enligt uppgift inte helt problemfri. Allmänhetens spring kunde uppfattas som störande och i förekommande fall direkt påfrestande.

-Jag har inget emot att Dan Andersson gick där en gång i tiden. Men nu handlar det om att allmänheten springer över tomten och det är inte bybor utan helt utomstående personer. Det kommer till och med hela busslaster med främmande människor långt bort ifrån, klargör Petersens.

-Nu har jag talat med bygdegillet om att vägen ska flyttas. Vem som ska göra det vet jag inte men vi har erbjudit oss att upplåta mark för en ny väg till Luossastugan.

-Poängen är att mina hyresgäster ska kunna ha lite privatliv. De bor på en tomt och en tomt är något privat. I lagboken finns dessutom något som heter hemfrid, slutar Petersens.

Kommunchefen Kalle Gustafson betonar Dan Andersson-kulturen och Luossastugans stora värde för såväl kommunen som länet och landet. I övrigt har han inga kommentarer.

- Vi kan inte ha det så att vi svarar på frågor som förmedlas av en journalist. Aldrig i livet!

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons