Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det här är guld värt"

Annons

Två av tre läkare vill ha kurativ/psykologhjälp knuten till vårdcentralerna, för att ta hand om en ständigt ökad ström av patienter med psykosociala problem.

Tiskens vårdcentral är först i Falun med ett fungerande socionom/kurativt team.

- Underbart! Distriktsläkare Håkan Bjarme önskar liknande team på varje vårdcentral.

- Varken läkartid eller kompetens räcker till för den grupp av människor, som i komplicerade livssituationer känner vilsenhet och depression.

Patienten söker doktorn för kroppsont. Men "det onda" är ofta förknippat med psykosociala besvär, i sin tur knutet till människans vardagssituation. Listan på krämporna kan göras lång, hjärta, smärta och ångest växer i allt från en uppslitande skilmässa, till missbruk, depression, arbetslöshet eller stress.

- Tiskens kurativa team är guld värt, påpekar Håkan Bjarme. Människors vardag blir allt mer sammansatt och komplicerad. Därav patienter med psykosociala problem - i dagsläget och i väntrummet möter vi en ständigt ökande grupp i behov av hjälp och vägledning för att komma i balans.
Faktaruta:fakta | Tiskens kurativa/psykologverksamhet

Sedan ett år etablerad på Tiskens vårdcentral.

Så når du hjälp i livskris. (Endast patienter inom Tiskens upptagningsområde)

Slå en signal till Tiskens distriktssköterska, Berätta hur du mår och sköterskan vägleder dig till...

Tiskens team socionom/kurator, som i sin tur välkomnar till samtal - och om så krävs vägleder till läkare eller annan vårdform.

Teamet samarbetar med primärvårdens samtalsmottagning på Vasagatan, till för hela Falun.

bakgrund | centrum för klinisk forskning

Har i forskningsstudie med distriktsläkaren Hans Hallberg och landstingets utredare Mats Granvik undersökt allmänläkarnas arbetssituation.

Två av tre allmänläkare i länet vill ha en psykolog eller kurator knuten till vårdcentralen. 102 av 139 allmänläkare lämnade enkätsvar.

Läkare uppger att deras egen tid och kompetens inte räcker till för att bra ta hand om patienter med psykosociala problem.

En av forskningsstudiens slutsatser - landstinget bör satsa på ett kraftfullt tillskott av kuratorer/psykologer i primärvården.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons