Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det här är ett bra förslag - det borde vara allas rätt att få den extra ledigheten"

Annons

För två månader sedan blev hon mamma för tredje gången när hon födde Oskar.

Så hon har nyss gått igenom det som många blivande mammor brottas med.

För Karin Nordén är det självklart att blivande mammor ska få ersättning tiden innan förlossningen.

- Det är inte lätt att bli sjukskriven eller att få havandeskapspenning. Då får man ta av sina föräldradagar. De dagarna vill man ha när barnet föds, säger hon.

- Den extra månaden är bra för då får man slappna av och varva ner. Det är tillräckligt med saker som man ska hinna med att fixa innan barnet föds i alla fall.

Innan Oskar föddes fick hon havandeskapspenning. Det fick hon eftersom hennes jobb som personlig assistent krävde för mycket fysisk ansträngning för att hon skulle fortsätta jobba.

Men det var inte lika lätt för hennes kompis att få samma ersättning. Istället tvingades hon jobba en månad in på graviditeten, tills hon slutligen fick sjukpenning.

- Hennes jobb är mer psykiskt krävande. När man är gravid blir man mer känslig och hon gick hemma och grinade nästan varje dag för att hon mådde så dåligt, berättar Karin.

- I en annan kommun hade hon kunnat få samma ersättning som jag och inte behövt må dåligt. Det är bra att det blir lika, att alla får samma rätt att vara hemma, säger Karin Nordén.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons