Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det hänger på er om det ska bli friskola i Skålö"

Annons

Då kommunen stängde Skålö skola och förde över barnen därifrån till Kvarnåker och Myrbacka började föräldrar och bybor undersöka möjligheten att starta en friskola. De tog kontakt med Lillemor som driver Olympicaskolan. Hon började med 28 elever och nu har hon 140 elever och 30 anställda.

- Vi arbetar med små klasser och arbetsgrupper. Jag har lovat föräldrarna att ingen klass ska vara större än 15 elever, berättade hon.

Olympicaskolan lägger stor vikt vid idrott, lek, rörelse och hälsa.

Är det fråga om en religiös skola? undrade någon.

- Absolut inte, blev svaret.

Har ni haft lätt att få lärare?

- Ja, och behöriga sådana dessutom.

Så blev det frågor om skolmat och skolskjutsar. Lillemor svarade att frågan om skolmaten får lösas efter förutsättningarna, antingen att köpa direkt eller att laga på skolan. Då det gäller skolskjutsar betalar kommunen bara för de barn som går på den skola de blivit anvisade.

På en del friskolor får föräldrarna hjälpa till med en del sysslor, kanske städningen, men så är det inte på Olympicaskolan.

- Föräldrarna behöver den tiden för barnen då de är hemma, tycker Lillemor.

Nu har hon lämnat in en ansökan till Skolverket om att få starta en friskola i Skålö. Ansökan kan inte behandlas före april 2005 så skolstarten kan bli först hösten 2006.

- Men det skulle vara bra med en intresseanmälan redan nu så att vi vet i vilken grad människorna här vill ha en friskola, förklarade Lillemor.

- Jag har inga barn själv, men det är ledsamt att gå förbi den tomma skolan, förklarade en av deltagarna på det här mötet.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons