Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det handlar om överlevnad

Annons

Stressen och den psykiska ohälsan har länge ökat i Sverige. Många års samhällsförändring börjar i accelererande fart ta ut sin rätt. När kvinnor i större skala började arbeta utanför hemmet på 1950-talet gav det guldkant på tillvaron. En familj kunde leva på en arbetarlön, bo i villa, ha bil och åka på semester.

Ända in på 1980-talet kunde man klara sig på en lön. För dem som valde yrkesarbete var barntillsynen god med små grupper på dagis och fritis.

Sedan nittiotalet behövs det en heltidslön per vuxen för att överhuvudtaget få tak över huvudet och mat på bordet. Samtidigt blev barngrupperna på dagis och fritids större.

Tempot på arbetsmarknaden ökade markant, människor började bli sjuka av stress. Även barnen visade symptom. Efter att ha tvingat in människor i en hälsofarlig livssituation som gjorde dem sjuka började man ifrågasätta sjukskrivningarna.

Diagnoserna till de klassiska sjukdomarna omfattade inte de nya sjukdomstillstånden. De tidsmarginaler som tidigare möjliggjorde återhämtning finns inte längre. Barn och vuxna far illa.

Nu utförsäkrar man människor och tar ifrån dem sin försörjning. Det finns varken resurser eller metoder att lösa de problem som skapats av den livsstil vi tvingats in i. Ett människofientligt samhälle har skapats och ingen tar konsekvenserna av det.

Lösningen innebär att backa bandet. Lösningen heter minskad arbetstid, valfrihet i barnomsorgen, minskad stress, omsorg om familjen. Och varken börsvinster, politikerförmåner eller jämställdhetsmål är viktigare.

Det handlar om överlevnad. Både för de enskilda människorna och samhället.

KERSTIN BENGTSSON-NORÉN MENAR ATT VÅRT SAMHÄLLE NU ÄR NÄRA VÄGS ÄNDE. MINSKAD ARBETSTID OCH MINDRE STRESS ÄR ENDA CHANSEN TILL ÖVERLEVNAD, ANSER HON. KERSTIN BENGTSSON-NORÉN

Mer läsning

Annons