Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det handlar om änglar

Annons

I dag ska det handla om änglar. Påtvå ben fast utan vingar. Ett gammalt ordspråk säger så här:

"Var plåga har sitt skri för sig, men hälsan tiger still".

Vilket betyder att vi larmar när allt inte är bra, meninte har så mycket att säga, när allt är okej. Till exempel när det gäller vården.

Herr B, som är 65+ och det med råge, har haft en sund kropp som inte hört av sig så mycket förrän nu. Men nu har flåset kommit vid minsta ansträngning, pumpen harhört av sig, och orken i allmänhet varit litet vacklande. Han måste gå till läkare, så gjorde han och fick remiss för ett arbets-EKG.

Det var inte snygga siffror vid den undersökningen, det blev en kranskärlsröntgen.Det resultatet visade också på minus, nu blir det by pass i Uppsala. Herr B går i väntans tider.

Dendär kranskärlsröntgen förde med sig inläggning på det stora sjukhuset och det är nu herr B vill komma till tals.

Vården i allasteg var mer än perfekt, och det är nu han möter änglarna dag och natt. Varlighet, vaksamhet och omtanke: herr B har inte ord för vad han vill kalla perfekt vård. Ett sådant vittnesbörd ska också torgföras, anser han. Vilket härmed är gjort.

I telefonen finns en glad kvinna som också har mött en ängel. I manlig skepnad.

- Jag vaknade en morgon då det var 20 grader kallt ute och 13 grader inne. Då blir det liksom panik, hur skulle jag bära mig åt för att fåvarmt, när pannan inte ville vara med?

Det här handlar om rena landsbygden, där det är glest både mellan gårdar och tjänster.

Då kom kvinnan på ett mansnamn, hon visste att den där karln kunde umgås med vrenskande pannor och hon ringde upp. Kvart i sju om morgonen. Och mannen i andraänden av telefonledningen svarade snällt, att han skulle komma.

Och han kom, tittade på pannan och hittade felet, lagade och lovade komma tillbaka för att inspektera. Han hade litet bråttom för det fanns en tant till som hade kallt.

Rösten i telefonen:

- När jag såg honom komma tillbaka i 20 graders kyla i full mundering och med stor hatt, då tänkte jag, Herrens änglar kan se ut hur som helst. Fast han hade ett vackert leende och varma ögon.

Visst var det väl en ängel som kom på besök!

Apropå vänligt folk, kommer en rapport från ett annat län. Madame R skulle operera någon sena i handen. Hon får ett brev med rubriken Vårdgaranti, där man talar om beslutsdatumför åtgärd och senaste operationsdatum tre månader senare.

Har hon inte fått besked om tid, när det är en månad kvar, ska hon höra av sig. Telefonnummer bifogas.

Så ska en slipsten dras. Hon behövde aldrig ringa, hon blev opererad mindre än två månader efter beslutsdatum.

Det var väl också ett änglabesked att notera.Att ta efter.

I enav de otaliga trycksaker med reklam som hamnar i mina händer hittar jag ett erbjudande om attskaffa änglar som har kristallvingar. Format mindre.

I anvisningarna för köparen finns ett hugnesamt meddelande.

"Änglarna levereras mot postförskott med cirka60 dagars mellanrum".

Det låter väl skönt att få en ängel på posten.Varannan månad.

Mer läsning

Annons