Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Det handlar egentligen om en prisfråga

Annons

Ulrik Isaksson, ordförande för LRF, lantbrukarnas riksförbund, i Dalarna, ser med oro på utvecklingen av den svenska köttproduktionen.

Han kan bara konstatera att självförsörjandegraden av kött i Sverige sjunkit betänkligt de senaste åren.

- Den ligger på omkring 57 till 58 procent nu och det beror på två saker. För det första har konsumtionen av kött ökat. För det andra har köttproduktionen legat still länge och på senare tid sjunkit. Och som det ser ut nu så blir det inte bättre.

Att Hemköp ändrat sitt koncept och breddat sitt köttsortiment med utländskt kött tror han inte bara beror på den låga självförsörjandegraden.

- Hemköp har ändrat sitt koncept i grunden och så skyller de på det här. Det handlar egentligen om en prisfråga, säger Isaksson.

LRF hävdar att svenska lantbrukare inte har samma förutsättningar som sina gelikar utomlands.

- Spelreglerna är orättvisa, här är lantbrukarna tyngda av diverseavgifter och skatter, exempelvis på diesel. Vi jobbar för att få politiker att ändra reglerna så att vi kan konkurrera på samma villkor.

Isaksson anser att regeringen skulle ha möjlighet att sätta in pengar i olika miljö- och landsbygdsprogram som också skulle innebära fler arbetstillfällen och att landsbygden hålls öppen.

- Nu säger bara regeringen att den inte har råd, pengarna stoppar de in i svarta hål, säger Isaksson.

Lantbrukaren Göran Backlin i Kloster känner också han oro över utvecklingen.

- Det är stora omställningar på gång inom EU och vi vet inte var det här landar. Som läget ter sig måste vi endera lägga ner svenskt lantbruk eller så måste vi betala för att hålla landskapet öppet, säger han.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons