Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det händer i sommar

Annons

Till tonerna av Maria Ringsén-Svedbergs säckpipa öppnades utställningen Sommarhänder, i Bjursås i går.

Naturen var på sitt allra bästa sommarhumör, men på gräset utanför det lilla bönhuset stod en sparkstötting parkerad. I Lars Anderssons tappning har det gamla hederliga färdmedlet blivit ett konstföremål.

Det är det 18:e året i rad som Bjursås gille anordnar konst- och hantverksutställning. Det som började på den numera bortgångne bildläraren Arne Wickholms initiativ har blivit ett återkommande inslag i Bjursås gilles verksamhet.

- Det är ju så roligt att det händer något. Det finns många duktiga konstnärer i Bjursås, och vi har haft målarkurser också, säger gillets ordförande, Britt-Inger Jonsson.

Ett tjugotal utställare har samlat sina föremål till beskådning och försäljning.

Keramikkaraffer och fårullsnallar samsas intill akvarellmålningar och etsningar. Trådslöjdsljusstakar, tumvantar och kvastar har en lika självklar plats på utställningen som Bjursåshästar och svepskålar av sälg.

Tavlornas motiv sträcker sig från senhöst i Grövelsjön till Greklands soldränkta sommardagar. Konstnärerna kommer från Bjursås med omnejd och är alla medlemmar i Bjursås gille.

Rosa Blank visar sina tvåändsstickade vantar och sockor.

- Jag blev intresserad av tvåändsstickning på 70-talet, när jag såg en kvinna på Sågmyra herrgård som gjorde det. Det såg så fint ut, säger Rosa Blank.

Nu är hon en av dem som ser till att tvåändsstickningen som hantverksform inte ska falla i glömska.

Utställningen Sommarhänder är öppen till den 20 juli.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons