Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det gör ont i öronen"

Annons

Det är lågt i tak och trångt mellan väggarna på avdelningen Humlan på förskolan Triangeln i Vansbro.

Det gör att ljudet studsar runt i rummet berättar förskoleläraren Cecilia Elofsson. Ljudnivån i lokalen gör att personalen och barnen blir trötta och får ett sämre humör.

- När jag kommer hem är jag helt slut och jag tror att barnen känner likadant, säger Margareta Lindström.

Ytterligare en effekt av den höga ljudnivån är att barn som kräver lugn och ro för att leka inte får det.

Förskolan Triangelns personal har påtalat problemet för kommunens tekniska enhet, som äger fastigheten. Det som har hänt är att silikonlister har satts upp mellan väggar och tak.

- Det har inte förbättrat något, säger Margareta Lindström.

På den tekniska enheten känner man till problemet och kommer att göra ljudmättningar efter semestrarna när det är full verksamhet i lokalerna. Visar det sig att ljudnivån är för hög kommer det att åtgärdas hälsar tekniska enheten.

Nedsatt hörsel, huvudvärk och trötthet är några av de effekter som en bullrig miljö orsakar. Men det går att förbättra situationen på dagis och förskolor.

- En enkel sak är att gå närmare när man pratar med varandra, då pratar man med mindre bokstäver, säger arbetsplatsingenjören Anders Niss, på Arbetsmiljöservice i Vansbro.

Andra recept för att få en tystare miljö är att byta ut inredning i hårt material mot ett mjukare, det för att minska akustiken.

- Hörsel går inte att reparera så som man kan laga hjärta och lungor, säger Nina Granström, legitimerad sjuksköterska vid Arbetsmiljöservice.

Mer läsning

Annons