Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det gör ont i en"

Annons

När Ingrid Kjelbyes situation på servicehuset Bryggaren uppmärksammades i tidningen beslutade äldreomsorgschefen Rose-Marie Ring att anmäla saken enligt Lex Sarah. Hon startade en utredning om hur det kunnat gå så snett med allting.

I sin bedömning av utredningen slår Rose-Marie Ring fast att mycket har brustit i kommunikationen med Ingrid.

Till utredarna har Ingrid uppgett att hon genom att ha tvingats bli bunden till sin felaktiga säng upplevt sig vingklippt, maktlös, förlöjligad och knäckt.

Det är mycket olyckligt och icke önskvärt att en person hamnar i en situation som gör att den känner så, anser Rose-Marie Ring. Självklart måste personalen möta den enskilde med respekt och lyhördhet och ha känslighet för personlig läggning och behov, slår hon fast.

Ingrid har framfört egna åsikter om vad hon vill och behöver och det har personalen runt henne haft svårt att hantera, konstaterar Rose-Marie Ring vidare.

I dag känner Ingrid Kjelbye ingen trygghet på Bryggaren och vill bort därifrån. Det gäller därför att följa upp vad som händer och se vad som kan göras för att återge henne tryggheten och förtroendet, avslutar Rose-Marie Ring sin bedömning av utredningen.

I går diskuterades den av politikerna i socialnämnden.

- Ja, det är uppenbart att ansvariga inte klarat av kommuniceringen med Ingrid, säger socialnämndens ordförande Ulrik Lindgren.

- Man står undrande inför hur det kunnat gå så långt och bli så illa, säger vice ordföranden Catharina Hjortzberg-Nordlund, m.

Tidningen meddelar henne att Ingrid nu börjar återvända till livet efter sin traumatiska tid i den olämpliga sängen.

- Det är underbart att höra, men det gör ont i en att det ska ha varit så illa tidigare, säger Catharina Hjortzberg-Nordlund.

Politikerna är nöjda med utredningen och tänker inte göra annat än följa utvecklingen. Men Ingrid Kjelbye är inte helt nöjd med den.

- Det fattas väldigt mycket i den som aldrig kom fram, säger hon.

Rose-Marie Rings slutsats är hon dock nöjd med även om hon tycker att även den behöver kompletteras. Ingrid Kjelbye tänker därför begära att även länsstyrelsen, som tillsynsmyndighet, tittar på det som hänt.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons