Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gick som en dans

Annons

- Det bjuds in till dans tre-fyra gånger om året mellan klubbarna i landet. Nu var det vår tur.

Round Dance är ingen tävlingsdans utan det handlar uteslutande att ta de rätta stegen i varje dans. Cha-cha, tango, rumba, vals, jive eller foxtrot.

- Vi lyder vår cuer (dansledaren) och för att klara stegen duger det inte att vara berusad. Inte ens halvfull - utan helt nykter. Annars är man chanslös i stegen, betonar Anette Frank, Ludvika.

De verkliga veteranerna, Lisbeth och Kalle Frentz från Brunnsvik, fanns självklart på plats.

- Vi har hållit på sedan 1988 och det är lika roligt hela tiden. Några år till ska vi väl klara av trots att vi nu ligger runt våra 70, berättade Lisbeth med glimten i ögat.

Det är allt annat än lätt att få dagens ungdom att dansa "tryckare".

- Det är synd för den rena dansen är verkligen rolig att dansa. Jag hoppas verkligen att vi ska få inte fler ungdomar framöver, hoppades Lisbeth.

Paret Frentz åker runt i landet vid minst två tillfällen per år. Dessutom har duon varit på kursverksamhet i Tyskland vid sju tillfällen.

Tyskland är den stora dansnationen i Europa.

Från Norge kom Beate och Bryan Gardner. Paret hade kört 43 mil från Oslo enbart för att få dansa under tre dagar i Ludvika.

- Round Dance utövas av endast tio personer i Norge. Nu vill vi ut och lära i Europa och inte minst Sverige. Det verkar kul i Ludvika och vilken fin natur ni har i omgivningarna, tyckte Beate medan Bryan nickade instämmande.

I dag fortsätter den rena dansen på Aveny mitt på dagens och sedan blir det gemensam middag på kvällen.

Deltagarna kommer från Karlskrona, Göteborg, Stockholm, Eskilstuna och självklart Ludvika med sina tio representanter.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons