Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går som en dans för Zarah

Annons

Bara de absolut bästa dansarna kommer in på akademien. Först får de avlägga ett praktiskt antagningsprov och redan där ser lärarna tydligt vilka som har DET.

För Zarah gick det något annorlunda till.

- Jag kom inte in på den treåriga linjen, utan på den förberedande, ettåriga. Men sen blev det en plats över...

Och av alla elever fastnade lärarna för just Zarah. Den 13 september började hon på akademiens treåriga dansutbildning.

Steget till att bli musikalstjärna är långt, men för en 19-åring med SM- och EM-meriter från dubbelbugg inte gigantiskt. Hon vet vad hon vill.

- Inget är gratis om man vill bli professionell dansare, så det gäller att vara tuff och aldrig ge upp.

Är du tuff då?

- Ja, det är jag.

Det är en klyscha att tala om spikraka karriärer, men med tanke på att Zarah började i LA-Danzers som åttaåring och nu hamnat bland de riktiga talangerna, är det befogat. När danstillfällena inte räckte till i staden, begav hon sig till grannkommunen. Hon och en kompis åkte till dansstudion i Borlänge, där de bildade en showgrupp. Mycket tack vare stödet från ledaren Birgitta Bengtsson är hon där hon nu är.

Hon tog studenten från samhällsvetenskapliga programmet på Högbergsskolan i somras och sedan bar det i väg till en fullproppad vardag.

Skolan börjar runt nio och slutar vid fyra och med omkring en timmes resväg åt varje håll är dagarna långa. Det är dansa, äta, sova som gäller i denna sannsaga, för en trött men mycket belåten ung kvinna i huvudrollen.

I utbildningen ingår praktiska såväl som teoretiska moment. Vad sägs till exempel om anatomi på schemat?

- Vi ska veta hur kroppen är uppbyggd, bland annat för att kunna förebygga skador.

Allt handlar självfallet om dans; balett, stepp och modern dans. Just nu hör just steppen till favoriterna, kanske för att det är något helt nytt och främmande.

33000 kronor i avgift per år är lätt att hosta upp om belöningen är fjäderlätta fötter och en frodande framtid. Och när hon nyligen gick på musikalen Fame med sin syster, blev dragningskraften inte direkt mindre.

- Jag kände ooh, jag vill vara med!

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons