Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det går inte att göra polisens jobb ofarligt"

Annons

Hot mot poliser är vanligt förekommande. Tre fjärdedelar av landets poliser upplever att risken att utsättas för våld har ökat de senaste åren.

- Umgängesklimatet mellan oss och dem vi har att göra med har blivit betydligt kärvare under senare år, säger Bo Persson, polisens presstalesman i Dalarna.

Framför allt är det de uniformerade utryckningspoliserna som utsätts för hot. Det förekommer att gärningsmän som grips utlovar hämnd, även om långt ifrån alla verbala hot upplevs som allvarliga.

Enligt Bo Persson har arbetsklimatet förändrats även för polisens utredare, som kan stöta på tuffa toner när de håller förhör.

- Och det är kanske ännu värre, för då handlar det som regel om nyktra människor som vet vad de gör, säger Bo Persson.

Det har hänt att poliser i Dalarna har fått hot riktade mot deras familjer. Under vissa perioder har polismän temporärt fått byta arbetsuppgifter på grund av hot från kriminella. Men det är en liten grupp som står för de allvarligare hoten, menar Bo Persson.

- Det går inte att göra polisens jobb ofarligt. Många kriminella är beväpnade i dag, men det kan man förbereda sig för i arbetet. Överfallsattentat som det i Hedemora är det däremot svårt att skydda sig mot.

Polisstyrelsens ordförande, Inga-Britt Kronnäs-Samils, informerades om mordet redan tidigt i söndags morse.

- Vid flera tillfällen har vi resonerat om verksamheten, att det har blivit tuffare att vara polis. Det blir allt viktigare att ha rätt utrustning på rätt plats. Det är en samhällsutveckling i stort, att klimatet blir tuffare och brotten grövre, säger hon.

Enligt en undersökning som Statistiska centralbyrån förra året genomförde på uppdrag av Polisförbundet, upplever tre fjärdedelar av landets poliser att risken för att utsättas för våld har ökat under de senaste fem åren.

- Polisyrket är riskfyllt, säger Lillemor Melin Sving, andra vice ordförande i Polisförbundet.

Hur påverkas poliskåren av mordet i Hedemora?

- Det föder förstås många funderingar och tankar, särskilt hos kollegor som hotats tidigare. Man blir påmind om vad som kan hända. Men i dag vet vi ju inte säkert om mordet hade med hans yrke att göra.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons