Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går att utvinna åtta procent mer vattenkraft

Annons

VB Energis projekt med att bygga nya vattenkraftverk i Lernbo och Ludvika och på så vis utvinna 43 procent mer energi i kraftverken är ett par goda exempel på hur Sverige ska kunna ta ut mer el från vattenkraften.

Statens Energimyndighet genomför nu en studie där professorerna Mats Leijon, Niklas Dahlbäck, Håkan Gustavsson, Tommy Karlsson med flera vid Uppsala och Luleå universitet utrett den svenska vattenkraftens möjligheter. De konstaterar att vattenkraften har unika egenskaper, den är förnyelsebar, går att lagra i vattenmagasin och när den tas ut är verkningsgraden upp mot 90 procent, ger balans i kraftsystemet och har en låg miljöbelastning och har en mycket god potential att samköras med en storskalig utbyggnad av vindkraft med 20 terawattimmar.

Vattenkraftens utvecklingspotential är god, det går att ta ut upp mot åtta procent mer energi ur befintliga dammar och öka produktionen från runt 60 till 70 terawattimmar genom att rensa vattenvägar, installera effektivare turbiner och generatorer.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons