Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går att få en ullboll att blomma

Annons

- Först rullar man torr ull på en risplatta och sen tillsätter man vatten och såpa. Det gäller att vara försiktig och inte plaska på för mycket vatten, säger nioåriga Gagnefsflickan Linnea Forsén som är fullt sysselsatt med att tova sig ett eget sittunderlag.

Hon har tidigare gått i fäbodskola i Östersund och när hennes mamma läste om fäbodskolan i Ekfännsberget var det självklart att Linnea skulle delta. Med sig fick hon också kompisen Anna Sandin, 10 år.

- Det är jätteroligt att vara här och lära sig nya saker, säger Linnea och får medhåll av Anna.

Fäbodskolan arrangeras för andra året i rad på Jones Annas gård i Ekfännsberget av Floda hembygdsförening. En av eldsjälarna bakom den något annorlunda skolformen är Ralf Mååg som själv bedrivit traditionellt fäbodbruk i Bastberget i mer än 30 år. På programmet står mjölkning, ost- och messmörstillverkning och undervisning i en rad olika hantverk. Till sin hjälp har Ralf Mååg i år flera duktiga hantverkare som är med och leder undervisningen.

I måndags var det textilkunniga Anna-Karin Jobs-Arnberg som förmedlade specialkunskaper i hur man hanterar ull.

- Vi har kardat ull och spunnit garn. Vi har färgat ullen och tovat sittunderlag, berättar hon och visar hur man kan tova en boll av ull med olika färger för att sedan klippa upp den så att den spricker ut som en vacker blomma.

Medan aktiviteterna pågår ute på gårdstäppan kommer den ena nyfikna besökaren efter den andra vandrande upp emot fäbodstugan, eller bustuggu som den också kallas. Kaffe kokas på eldstaden ute på gården och kan under skolveckorna köpas för en liten slant. Ralf berättar att tanken med fäbodskolan är att skapa ett intresse runt traditionellt fäbodbruk.

- Det håller på att upphöra. Idén med skolan är att hålla kulturen och hantverket runt fäbodarna vid liv, säger han.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons