Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gäller att vara ute i god tid

Annons

När kommunen inte kan erbjuda feriearbeten hänvisas unga till att leta jobb på egen hand.

Men utvecklingen på arbetsmarknaden har påverkat antalet sommarjobb negativt och den som söker efter sommarjobb hos arbetsförmedlingen hittar inte många erbjudanden.

Är du under 18 år och vill hitta ett sommarjobb genom arbetsförmedlingen ser det ganska mörkt ut i dagsläget.

- Vi har fått väldigt få sommarjobb till vår kännedom under senare år, säger Sven-Olof Svahn, arbetsförmedlare i Hedemora.

Ungdomar i gymnasieåldern stöter ofta på hinder i form av åldersgränser och krav på erfarenhet. Kontakter genom föräldrarnas arbetsplatser är ett exempel på den mest klassiska vägen att ändå hitta jobb.

- Ofta är de här ungdomarna för unga så att de inte kan göra så mycket, säger Sven-Erik Svahn.

Tiden börjar bli knapp för den som ännu inte hittat något sommarjobb.

- Framförallt ska man vara ute i god tid. Milko och en del affärer har redan annonserat. Har man kommit fram i maj är det för sent, säger Sven Erik Svahn.

Ungdomsarbetslösheten i stort påverkar utbudet av sommarjobb. Om det finns färre jobb att söka för den som saknar specialutbildning och erfarenhet ökar trycket på de sommarvikariat som finns.

I Hedemora ökar arbetslösheten bland ungdomar. Där finns ett 30-tal fler arbetslösa ungdomar mellan 18-24 år jämfört med tidigare år.

I Säter är utvecklingen den omvända och antalet arbetslösa ungdomar har minskat med 30 personer.

- Vi har ingenting konkret att sätta i handen på den som söker sommarjobb genom oss, säger Lasse Fredriksson på arbetsförmedlingen i Säter.

- I Säter är man van att arbetspendla och det gäller även ungdomar. Det finns alltid sommarjobb, säger Lasse Fredriksson.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons