Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gäller att hitta pärlorna

Annons

Nu var det, tack och lov, inte alla varor som kunde hamna på hyllan den här vägen utan de måste först testas av en konsumentpanel.

Tretton personer med intresse för den typ av dryck, som det handlar om, provar och lite förenklat ger tummen upp eller tummen ner för varan.

Det här förfarandet skulle undanröja eventuella handelshinder som kunde anföras mot monopolet.

Kön av produkter till testsortimentet har varit lång och nu ska det städas med lansering av varor där en del varit godkända för försäljning redan under 2003.

Totalt handlar det om cirka 70 artiklar varav 59 är viner.

Det första vinet jag provar känns inspirerande. Det är 15543 Colonnara Brut Millesimato som så småningom hamnar bland de tio bästa under hundra kronor.

Nummer två är 11535 Sumarocca Brut Reserve för 71 kronor. En spansk mousserande cava med toner av blodapelsin och grapefrukt. Det har också en generös syra och fin mineralton.

Nummer tre är en champagne som inte känns lika inspirerande och nu börjar fallet. Muscadet de Sèvre-et-Maine brukar vara mycket friska och krispiga viner men de två som kommer i juli känns lätt "vissna".

Så småningom kommer också en Sancerre utan den spänst man hoppas på. Av ett knippe chardonnayer så hittar vi den enkla 5285 Domaine de la Croix Senaillet 2002, från Saint-Véran i södra delen av Bourgogne, för 124 kronor som prisvärd.

Blommig doft, stor frisk druvig frukt med någon fatton och frisk fruktsyrlighet.

Mycket frisk och stilren är också 32069 Chablis Premier Cru Vaillons 2001 för 187 kronor med sin mineral, äppelton och spänstiga syrlighet.

Via ytterliggare ett antal vita torra, halvtorra och roséviner kommer provningen fram till månadens röda viner.

Den delen börjar med en ordentligt grundstötning som du kan hitta i varningen nedan.

De röda viner som följer gör inga större avtryck förutom en sicilianare från vinhuset Calatrasi som är känt för sina ekologiska viner sticker ut hakan. Ni hittar vinet i månadens topplista.

Nästa grupp som kan noteras kommer från Pays d´Oc vilket är en appellation för Languedoc-Roussillons lantviner.

Sista delen av provningen lyses enbart upp av 6419 Jacobs Creek Grenache Shiraz 2003 för 62 kronor och 32061 T-Trellis Shiraz 2001 för 120 kronor.

Det sistnämnda har en generös fruktig smak med ton av björnbär, sviskon, lingon och läder.

Passa på att njut av sommaren och några goda viner du redan hittat så träffas vi igen inför augustinyheterna.

Mer läsning

Annons