Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Det gäller att hålla sig lugn

Annons

Gå inte ut på sjön utan isdubbar! Den här tiden på året är det dessutom viktigt att kolla isen innan man går ut på sjön. Solen behövde bara en dag för att lösa upp ytskiktet på Ljusterns is.

Men hamnar du i svårigheter så gäller det att veta hur man ska agera. Ingen panik!

- Det gäller att hålla sig lugn och veta hur man tar sig upp ur en isvak med hjälp av isdubbar, säger Berndt Larsson, idrottslärare, Klockarskolan.

Vi sitter på golvet i idrottshallen på Skönviksområdet. Framför Berndt sitter förväntansfulla elever och väntar på att hoppa i den uppsågade vaken ute på sjön. Tjugotvå av trettio elever ska "bada".

Förutsättningen är att eleverna får en skyddslina runt kroppen som Berndt håller i. I vaken ska eleverna ta några simtag och berätta vad de heter och i vilken klass de går. Sedan får de ta sig upp med hjälp av isdubbarna runt halsen.

De flesta glömmer att använda isdubbarna när de ska ta sig ur vaken. Antagligen ett resultat av chocken när kroppen utsätts för det iskalla vattnet.

- Bomba, skriker några elever till en klasskompis som är på väg ut i isvaken.

Ett jätteskutt högt upp i luften, hoprullad som en kula, prickar eleven mitt i vaken. De flesta åskådarna på andra sidan vaken blir blöta. Alla jublar.

Den här gången var det övning. Men som Berndt Larsson sade:

- Någon av er kommer säkert någon gång i livet att råka ut för ett tillbud. Då vet ni hur ni reagerar i iskallt vatten.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons