Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det gäller att ha roligt"

Annons

På alla hjärtans dag kan du ge något till den du tycker om, ett gymkort, en bra kokbok eller kanske nya joggingskor.

- Det är även viktigt att tänka på sig själv. Kanske ge sig ut i naturen med familjen. Det viktiga är att vara tillsammans med någon man har trevligt med, poängterar Kristina.

Patienterna på hjärtmottagningen, där vi befinner oss, forslas iväg till olika avdelningar. En del går, en del skjutsas i sängar.

- Det är så lätt att bara låta livet rulla på. Vi servar bilen men tänker inte på hur vi själva mår. Inte förrän det blir stopp och dags för lasarettsfärd, säger Kristina som tar hand om de kranskärlssjuka.

Vi träffar på Lars-Göran Palander, som i går fått kranskärlen vidgade.

- Jag känner mig som en tjugoåring. Nu ska jag hem och ta fram skidorna, säger han och verkar ivrig över att kunna ta nya tag.

Det har gått fyra år sedan sist som Lars-Göran besökte hjärtmottagningen för samma behandling. Han har tydligen följt de anvisningar han fick med sig hem.

- Jag har gjort så gott jag kunnat. Jag har slutat röka och det går ju inte att äta grisfötter varje dag, säger han och skrattar glatt.

Lars-Göran som börjat få det tungt igen vid ansträngning hade fått en tid för återbesök i helgen. Men i måndags fick åka in akut.

- Det gäller att ligga före, säger han. I samma andetag som han är införstådd med att inte slita och stressa.

- Det kan vara svårt att bryta en vana men det gäller att göra något som man tycker är riktigt lustfyllt, skratta och ha roligt. Det gäller att hitta en balans i livet. Mår man bra själv så mår även omgivningen bra, slutar Kristina.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons