Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det fungerar förbaskat bra"

Annons

Ett par kilometer från Vika kyrkby och ett stenkast från Vikasjön ligger idylliska Folkarbyn.

- Kom över här Thord, de är här från tidningen för att titta på reningsverket, hojtar Lennart till sin granne Thord Johansson, som efter uppmaningen kommer klivande över gårdsplanen fram till de tre små gröna tunnlocken - reningsverket.

I Folkarbyn har nästan alla, nio familjer, valt att installera ett eget minireningsverk.

- Vi var ju så illa tvungna. Kommunen ställde krav och vattnet måste ju bli rent, säger Lennart.

Tidigare släppte gårdarna ut bad-, disk-, tvätt- och klosettvatten i marken efter mycket bristfällig rening vilket bidrog till att Vikasjön fick allvarliga övergödningsproblem.

- Men nu syns det i sjön, säger Lennart.

- Grabben min fiskar en hel del och förr kunde man bara se en halvmeter ner, nu går det att se tre-fyra meter.

Det har under ett par år funnits LIP-bidrag att söka för dem som vill fixa bättre avloppslösningar i Vikaområdet.

I Folkarbyn har det tagit år att få till bra avlopps- och reningslösningar. De har haft många möten med kommunens miljökontor, och under resans gång har många idéer och lösningar förkastats.

- Det som jag tycker är bäst med den här lösningen är att den klarar att rena allt: bad-, tvätt- och diskvatten, säger Thord.

Reningsverket har kapacitet att ta hand om avloppsvattnet efter en normalförbrukande familj om fem personer.

Det fungerar ungefär som ett vanligt stort reningsverk och reningsprocessen är biologisk-kemisk. Reningsverket sköter sig i stort sätt självt, men då och då måste flockningsmedel tillföras. Det är för att få bort fosforn som finns i avloppsvattnet.

Två gånger om året kommer slambilen och tömmer tanken om man bor i by året runt som Lennart, och en gång om året om man är fritidshusägare som Thord. En gång om året servas också reningsverket.

- Och om det är något som är fel så slutar den gröna lampan att lysa, säger Lennart, och pekar på en liten lampa på dataskåpet.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons