Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns viktigare frågor än alkoholskatt

Annons

Svar till Kerstin Steen Flodig

och Katarina Gystavsson, kd:

Visst kommer det fortfarande att finnas skador som är direkt alkoholrelaterade. Det kommer det alltid att göra, precis som det kommer att finnas trafikskador så länge det finns trafik.

Men att som ni gemensamt hävdar i er insändare att langningen kommer att öka, tror jag är fel. Nu saneras de okontrollerade leveranserna av hembränt som kan ge fler skador än licenstillverkad sprit.

För vemväljer nu att köpa olaglig sprit, som direkt vid konsumtionkan ge synskador och andra inre skador på grund av feltillverkning, när en flaska med "riktig" sprit kostar lika mycket.

Att brottsligheten skulleöka verkar långsökt. När hembränningen kommer att minska kommer langningen av den samma att minska, och även de element som livnär sig på att leverera dessa varor.

Det hela grundar sig på tillgång och efterfrågan. I Sverige har staten bromsat tillgången och på det sättet höjt efterfrågan. Ni minns väl hur det var med cigaretterna, eller?

Andledningen till skattesänkningen är så vitt jag förstår inte ett ingrepp av regeringen för att ändra svenskens dryckesvanor. Utan ett sätt att rädda försäljningen och jobben inom statsdrivna/ägdasystembolaget.

Det känns ännu hemskare att vår regering i en handvändning kan gå in och ändra ett skattesystem som gynnar det statliga för att rädda arbeten som finansieras av skatter. (Om nu ändringen sker på grund av beslut i EU skulle ändringen skett för länge sedan).När den privata sektorn är belastad till bristningsgränsen med skatter.

Här kommer lösningen till er hobbypolitiker:

l Sänk egenavgifter och skatter, ta bort delar av momsen på saker vi behöver för att överleva.

l Frys era egna arvoden och feta löner (som ändå finansieras av oss).

l Se till att våra gamla fåren dräglig tillvaro på ålderns höst. (Per-Albin Hanson vrider sig i sin grav när han ser hur ni förvaltat det svenska folkhemmet)

Då kan jag gärna betala vaddet kostar att köpa mig en Cognac när det är dags.

Skål på er!

Per Andersson

Mer läsning

Annons