Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det finns väldigt många fina ungdomar i Orsa"

Annons

Varje år hålls ett rådslag om ungdomar i Orsa, om hur läget ser ut, vad som är bra och vad som kan förbättras. Sammankallande till rådet är Ann-Marie Fröjd som arbetar med ungdomar. Under mötet inför sommaren diskuterades bland annat alternativa, drogfria, arrangemang i Orsa samt hur man kan stävja alkoholdebuten.

Det sistnämnda är ett problem, i såväl Orsa som i resten av landet, och något som flera organisationer i kommunen arbetar aktivt med för att motverka.

Ann-Marie Fröjd har sammanställt en telefonlista till stödorganisationer dit både ungdomar och föräldrar kan vända sig, om man har problem med alkohol, men också nummer till exempelvis BRIS (Barnens rätt i samhället).

Telefonlistan finns på kommunens hemsida.

Inga-Lill Finnström är ordförande i Farsor och morsor i Orsa, som har ett tjugotal medlemmar. De vill finnas till för ungdomarna i Orsa.

En del av det arbetet är att vandra i byn under fredags- och lördagskvällar, samt under Yrankvällarna i juli. Inga-Lill poängterar att även om det finns de som är stökiga så finns det också de som sköter sig, riktigt bra till och med.

- Vi måste uppmärksamma det som är bra, för det finns väldigt många fina ungdomar i Orsa. Ta till exempel skumpartyt när det var skolavslutning. Där var det ingen fylla överhuvudtaget, säger Inga-Lill.

Som morsa i Orsa vet Inga-Lill att det krävs ett förtroende mellan vuxna och ungdomar.

- Vi har en fin kontakt med ungdomarna, de har förtroende för oss och ber om hjälp om det händer något, till exempel om någon är berusad.

Farsor och morsor i Orsa har också ett nära samarbete med socialtjänst, polis, föräldrarföreningen mot narkotika och brottsofferjouren.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons