Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det finns risk för återfall"

Annons

Kammarrätten förlitar sig istället på två professorer i psykiatri, som underkänner diagnosen. Därför spelar den vårdande läkarens åsikt ingen roll.

Att Borlängebons brott var grovt och hänsynslöst gör det inte automatiskt till ett uttryck för en djupgående psykisk störning, anser de båda sakkunniga från kammarrätten och Socialstyrelsens rättsliga råd.

- Eftersom de störningar som låg till grund för den rättspsykiatriska vården inte föreligger så finns det inte heller förutsättningar för fortsatt vård. Frågan om risk för återfall har härmed ingen avgörande betydelse, anser kammarrättens sakkunnige.

Chefsöverläkare Erik Kall, som är den som haft vårdansvar för Borlängebon bedömer inte att mannen är tillräckligt frisk för att släppas.

Till kammarrätten vittnade Kall om att det fortfarande finns risk för att han "återfaller i liknande brott i en specifik situation, till exempel i en familjesituation där det finns små barn."

- Det är fortfarande min uppfattning, säger Erik Kall.

Skulden är klarlagd. Mannen är dömd i tingsrätten, och har nekats resning i hovrätten.

Det är huruvida den psykiska störningen finns eller inte finns just nu som var frågan. Risken för återfall är inte heller något som läkarna var oense om.

Kammarrättens sakkunnige konstaterar att mannen möjligen i ett mycket långt tidsperspektiv skulle kunna återfalla i brottslighet om han hade minderåriga beroende personer tillgängliga.

- Alla är överens att det kunde finnas en återfallsrisk på sikt. Skillnaden är om man i dag kan säga att han lider av en psykisk störning, säger Erik Kall.

- Rättsliga rådet har kommit fram till att han inte lider av en allvarlig psykisk störning, men min bedöming - den kvarstår.

Biträdande chefsåklagaren och chefsöverläkaren hoppas inför framtida fall på det förslag till lagändring som nu ligger på remiss.

- Det är bra att man tittar över den här påföljden. Ibland blir det orimliga resultat, säger Olle Sohlberg.

- Det skulle lösa ett problem där psykiatrin sitter i kläm om man kunde döma till både vård och fängelse, säger Erik Kall.

ANNA GULLBERG LUNDKVIST

Mer läsning

Annons