Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det finns redan folk i varje buske"

Annons

Kommunalrådet Peter Hultqvist inledde med att berätta vad översiktsplanen handlar om.

- Ni visar verkligen att ni har ett engagemang i er bygd. Och ni ska veta att de förslag som presenteras inte på något vis är definitiva, säger Peter Hultqvist.

Innan den här översiktsplanen kom till har kommunen ett par gånger varit ute i områdena och samlat in olika förslag som kommit från de boende.

Översiktsplanen visades på skärmar i församlingshemmet av Steve Johnson som även presenterade det för de församlade.

Innan planen presenterades berättade länsantikvarien Ulf Löfvall om det stora historiska och kulturella värde som finns i bygden. Hur detta måste bevaras men ändå kunna utnyttjas på ett bra sätt.

- Vi har till exempel landets äldsta bergsmansgård i Ornässtugan. Den måste vi vara rädd om och vårda.

- Men hela Torsångsbygden är unik vilket ni alla vet, säger Ulf Löfvall.

I översiktsplanen fanns nya tänkta områden där nya tomter kan upplåtas, på några ställen även flerbostadshus.

- Men som vi först betonade så är detta bara ett förslag och inget färdigt förslag och det mesta av det ligger kanske 10-15 år in i framtiden, säger Steve Johnson.

Innan eventuella nya bostäder kan komma att anläggas måste ett nytt avloppssystem byggas. Det som finns är i stort sett fullt utnyttjat.

- Det är det första som måste tillkomma och det blir i så fall en investering på cirka 27 miljoner kronor, säger Steve Johnson.

Ett av områdena där man kunnat tänka sig mera boende är på Sunnanö. Där kan kommunen tänka sig 50 nya tomter för fritidsboende.

- Men detta är också avhängigt av ett nytt avloppssystem, säger Steve Johnson.

Nya tomter eller flerbostadshus kan även tänkas vid Björklunda, Tronsjö, Långlandet och i Milsbo.

Lars Lindström som bor på Sunnanö var positiv till den nya översiktsplanen men undrade hur man skulle kunna få plats med 50 nya fritidstomter.

- Vi som har jaktintresse kan i dag knappt gå ut i skogen när vi vill. Det finns folk i varje buske. Hur blir det då med 50 nya tomter? undrar Lars Lindström.

Diskussionerna om översiktsplanen går vidare och redan i månadsskiftet augusti-september blir det nya planerardagar. 30-31 augusti i Ornäs och 1-2 september i Torsång.

Idén till den nya översiktsplanen finns att tittat i på Torsångs café och i Ornäs handel.

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons