Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det finns mycket att lära av Norge"

Annons

Sänkt moms på skidliftar och återbäring enligt norsk förebild till kommunerna där vattenkraft produceras var två krav som togs upp då delegationer från dalacentern och deras norska kollegor i Hedmarks fylke träffades i Sälen under helgen.

- Sedan några år har vi ett årligt utbyte med våra norska grannar och vi turas om att besöka

varandra vartannat år, i år blev det i Sälen, säger riksdagsman Kenneth Johansson, dalacenterns starke man.

Totalt deltog 15 personer i överläggningarna. Förutom de respektive distriktsdelegationerna var det också en handfull företrädare för centern i Malungs kommun - Tore Eriksson, Berit Björk, Per-Erik Aarnseth och Pär Kindlund.

- Vi diskuterade bland annat ett antal turism- och landsbygdsfrågor. Och från dalacentern upprepar vi kravet att momsen på skidliftar måste sänkas från nuvarande 12 till 6 procent för att stötta en viktig näring i länet. Man ska komma ihåg att konkurrerande skidanläggningar i Norge helt slipper moms på sina liftar, säger Kenneth Johansson.

Ett stöd till vattenkraftkommunerna med 1 öre per producerad kilowattimme är en annan fråga som centern tillsammans med vänstern och miljöpartiet driver i Sverige. Ettöringen skulle ge 680 miljoner kronor till Sveriges vattenkraftkommuner och för Dalarnas del skulle bli cirka 30 miljoner kronor.

- Det är inte mer än rätt att vattenkraftkommunerna får del av sina egna resurser. Norge har ett liknande system sedan 20-talet år. Över huvud taget finns det mycket som vi i Sverige kan lära av Norge när det gäller stöd till landsbygden och jordbruket, säger Kenneth Johansson.

Under Sälenvistelsen fick centerpartisterna också träffa Åke Wikers, stark man inom turistnäringen i Sälenfjällen. Han presenterade Sälenområdet som är Nordens största vintersportområde och ungefär tre gånger så stort som Åre.

- I sanning imponerande och det var mycket intressant att göra en rundtur i anläggningarna och se vilken fantastiskt utveckling som skett, säger Kenneth Johansson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons