Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det finns inte ett öre till det här"

Annons

Charettens tre dagar är över och har nu resulterat i ett antal konkreta förslag på hur Ludvikas genomfart ska göras bättre transporttekniskt, estetiskt och handelsmässigt.

De två arbetsgrupperna, med vardera tio personer plus varsin trafikingenjör och arkitekt, har dels klurat på egen hand, dels tagit in 100-tals skriftliga förslag från allmänheten. De tekniskt eller ekonomiskt orealistiska rensades bort.

På lördagen presenterade grupperna sina förslag, inför cirka 70 personer - alltså betydligt färre än vad både kommunalrådet Roger Stål (s) och charetteledaren Göran Cars trott och hoppats på.

Presentationen gav en ganska dyster bild av infarten från söder, åtminstone i höjd med bangården. Konsulten Hans Gillgrens bilder visade Ludvika ur sin gråaste färg, med betongmuren vid posten, Statoilmacken, Åhlénsgaraget och bussgaraget som avskräckande exempel.

- Vi har tagit ungefär samma bilder förut. Man ska veta att det finns för att veta vad man kan göra åt det, sade stadsarkitekten Göran O. Sundell efteråt.

Samtidigt konstaterade han att kommunen inte äger dessa områden och därför inte helt självklart kan göra något åt dem.

De nya förslag som grupperna presenterade doftade optimism och skaparglädje. Den alltid närvarande frågeställningen om det finns pengar, tog Vägverkets Bo Bävertoft på sig att svara på.

- I en vanlig kommun hade det inte gått, men i Ludvika tror jag att man måste vara optimistisk, sade han och drog ner applåder.

Sedan kom reservationen; att det inte finns några pengar avsatta.

- Låt oss gå hem och räkna på det här och sedan försäkra oss om att vi kommer fram till något konkret. Då blir det meningsfullt att kämpa för att hitta pengar.

Charetten mynnar nu ut i en rapport med kostnadsuppskattning och tidsplan. Bävertofts ambition var att ha den färdig före sista juni. Den mynnar sedan ut i en utställning, där de Ludvikabor som inte ännu bidragit får ytterligare en chans att tycka till.

Ett seminarium om stadsutveckling ska sedan anordnas i Ludvika och då finns möjlighet att locka hit makthavare och, som Bävertoft uttryckte det, prata pengar.

Banverkets Mats Nordblad lovade att vagnarna på bangården tas bort och att området snyggas upp. Signalen vid Hammarbacken skulle också åtgärdas inom kort, lovade han.

Roger Stål förklarade för åhörarna att när rapporten är inlämnad kommer idéerna att föras in i ett normalt planförfarande. Trots att han sade sig ha sett de flesta av förslagen många gånger tidigare, var han nöjd med charetten.

- Det har varit bra att lyfta upp helheten.

Även han pekade på det kommande arbetet med att tigga pengar hos staten.

- Vi kan ha hur bra engagemang som helst, sedan får vi i alla fall i slutänden slåss mot Södra länken.

Mycket av planerna ligger långt fram i tiden, men Roger Stål sade att vissa delar kan komma igång snabbare än andra.

- Det skulle vara väldigt bra att få en rondell vid OK.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons