Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det finns ingen egentlig åsiktsfrihet

Annons

I Borlänge och på andra liknande orter finns en sektliknande ordning i arbetarekommunen. Det säger Olle Sahlström vid LO Idédebatt:

- Det finns en auktoritär ledning, det finns ingen egentlig åsiktsfrihet och det finns en stark slutenhet utåt. Därför står jag för att det är sektliknande.

Olle Sahlström bryter mot de tabun som förr fanns. Han säger att han gör det för att utveckla partidemokratin. Hans böcker och de debatter om interndemokrati han leder har fått de gamla strukturerna att morra.

Han möts av tystnad, utfrysningstendenser och avgångskrav. LO-ledningen har fått höra att "den där Sahlström borde ni göra er av med".

- Det blir allt svårare att vara en socialdemokratisk patriark. Kvinnor och unga ställer inte upp bakom "den starke mannen" längre. Nu går de ut offentligt med sin kritik. Förr lade man locket på. "Håll det internt", sade man. Det är tydligt att det lever kvar i Borlänge, säger han.

Sahlström hävdar att patriarkens ställning eroderar som en följd av att medlemmar inte som förr de facto var auktoritetsbundna. På den tiden slöt man upp mangrant bakom sin ledare.

- Det är med sorg i hjärtat, eftersom jag jobbar åt LO, som jag ser att det är företrädarna för den fackligt-politiska samverkan som håller uppe bunkermentaliteten än i dag. Så är det på rader av klassiska bruksorter, inte bara i Borlänge. Se på Gävle, Boden etcetera. Samtidigt finns i arbetarekommunerna en debattlusta och en förändringsvilja. Men rösterna som hörs nu kommer ur en spricka i förhållande till de patriarkala maktstrukturerna. De är nära vägs ände, säger Olle Sahlström.

Mer läsning

Annons