Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det finns inga besparingsmöjligheter"

Annons

Som inhyrd stafettläkare har han åtskilliga referenspunkter. Han kan jämföra med vårdcentraler i många svenska län och med situationen i hemlandet Norge. Han har sedan 70-talet gjort vändor till Sverige.

- Då låg den svenska sjukvården i topp. I dag ligger den i botten - till och med Portugal och Grekland har gått om.

Björn Nordvik har ingen som helst förståelse för beslutet om nedläggning. Han anser att de som är beroende av vård blir de stora förlorarna. Samtidigt har han svårt att se att någon faktiskt vinner på beslutet.

- Det finns inga besparingsmöjligheter. Argumentet att landstinget ska spara 2 miljoner håller inte. Jag tror att de kommer att gå back istället.

På minuskontot sätter han alla ökade transporter och det faktum att tomma lokaler också kostar pengar. Men framför allt har han svårt att se hur Solsidan ska kunna ta emot fler patienter utan att bygga ut.

- Det finns inte mer utrymme där. Dessutom fungerar vi som en akutmottagning under dagen. Det tror jag inte att Solsidan klarar i dagsläget.

För den äldre delen av befolkningen är beslutet en katastrof. De kommer att få det jobbigt med omställningen, tror Nordvik.

- Jag blir mer och mer övertygad om att de som beslutar saknar kunskap om sjukvården. De är nog inte klara över konsekvenserna.

Några försök att höra sig för om personalens åsikter och idéer har enligt honom aldrig gjorts. Informationen kommer från cheferna - när besluten redan är fattade.

- Vi har inget att säga till om. Sverige är ett demokratiskt land, men det här har ingenting med demokrati att göra.

Sparförslaget som läkarna på Solsidan skickat till landstinget, är ett försök att påverka. Där förs idéer på bland annat gemensam ledning och sjukvårdsupplysning fram.

Men Björn Nordvik tror dessvärre att sådana försök är lönlösa. Åtminstone enligt egen erfarenhet.

Personalen på Ludvika Norra, som redan arbetar under stor arbetsbelastning, har det tufft.

- Det är klart att situationen påverkar. Det märks tydligt att stressen och irritationen är större.

Värst av allt - det skulle inte behöva se ut som det gör. Resurserna finns där, men används fel enligt Nordvik.

- Om landstinget vill ha bästa möjliga sjukvård för minsta möjliga pengar, då är detta fel beslut.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons