Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det finns fog för kritiken"

Annons

Vid besöket fick boende, anhöriga och personal möjlighet att ge sin syn på flytten och berätta om på vilket vis de tycker att det har blivit sämre.

Kritiken om små rum, och rum utan toalett och dusch, upprepades, liksom att det också, till skillnad mot Oxen, saknas telefon och kylskåp på rummen.

Personalen berättade dessutom att dementa och icke dementa patienter ligger tillsammans i två så kallade avlastningsrum för tillfällig vistelse på avdelningen.

- Det är trångt också i avlastningsrummen och det finns inte ens ett draperi mellan sängarna. Och det händer att de som är dementa bara går i väg någonstans och då har vi ingen möjlighet att hålla reda på dem, säger en av de anställda som är allt annan än nöjd med personalsituationen.

- På vardagarna är vi tre och ibland fyra personer i personalen, men på helgerna är vi bara två. Det blir ju inte färre patienter på avdelningen för att det är helg, säger hon och fortsätter:

-Tydligen visste politikerna ingenting om hur flytten gick till, att anhöriga inte informerades, att allt gick väldigt snabbt och att alla flyttades på samma dag.

-Herregud, så kan man inte göra med gamla och sjuka människor. Men gjort är gjort och det är väl bara att hoppas att de tar lärdom till nästa gång.

Kommunalrådet Nils Persson tycker efter besöket på Bergeby rehab att det finns fog för mycket av den kritik som framförts.

- Det är bara att konstatera att flytten inte var bra och det kan vi ju tyvärr inte göra någonting åt nu.

-Men det vi kan göra för att förbättra förhållandena ska vi också göra, säger han och tar telefonproblemet som exempel:

-Vi skulle kunna göra som man gjort på lasarettet i Falun. Där får alla som vill en telefon kopplad till sitt privata abonnemang. Den möjligheten ska vi undesöka på en gång.

Nils Persson uppger att han så fort det är möjligt ska diskutera förhållandena på Bergeby rehab med Doris Brodén (s), ordförande i gemensamma vård- och omsorgsnämnden, och kommunalrådet Kenneth Persson, ordförande i produktionsstyrelsen.

Båda är för närvarande bortresta på semester.

CLAES HUSAHR

Mer läsning

Annons