Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det fattas 15 miljoner

Annons

Under de senaste tio åren har kommunen redovisat minusresultat varje år och det har inte blivit bättre trots att kommunerna är skyldiga enligt lag att hålla ekonomin i balans.

2001 redovisades ett underskott på 11,3 miljoner kronor och nu ser det ut att bli ännu sämre resultat för 2002. Ett tag pekade prognosen på hela 18 miljoner kronor i minus men ekonomichefen Catarina Willman förklarar att det nog kommer att ligga kring 14-15 miljoner kronor.

Kommunledningen konstaterar att de investeringar som gjorts de senaste åren på upprustning av skolorna egentligen är alldeles för stora för en så pass liten kommun som Vansbro är.

- Kommunen har dock varit mer eller mindre tvingad till detta på grund av myndighetskrav, skriver kommunledningen i en kommentar till budgetläget.

På den sociala sidan har kostnaderna för stöd åt barn och vuxna med problem ökat kraftigt. De här personerna har laglig rätt till hjälp, så kommunen har egentligen väldigt svårt att påverka kostnaderna.

Inför varje år fastställer kommunfullmäktige budgetar i balans men nämnderna har hittills inte lyckats hålla sig inom budgetramarna och nu ger kommunledningen nämnderna underkänt för att de inte respekterat ramarna.

Frågan är väl om inte kommunfullmäktige blundat för verkligheten och antagit drömbudgetar.

Det är viktigt att kommunen lyckas få balans på inkomster och utgifter. Program för detta ska tas fram och inledningsvis föreslår kommunledningen att nämnderna ska ingripa med åtgärder omedelbart om de ser tecken på att budgeten överskrids.

Investeringsbudgeten för 2003 ska omprövas och beslutade investeringar spridas över en längre tidsperiod. Projekt som inte är speciellt betydelsefulla ska avvecklas, även om inte projekttiden gått ut.

Samarbetet med andra kommuner ska intensifieras.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons