Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Det får inte ta flera månader innan unga döms

Annons

Beate Erichsen, socialsekreterare i Hedemora kommun, arbetar med ungdomsboende, som är en form av boende för ungdomar som kommer från familjehem och institutioner.

Hon har stor erfarenhet av arbete med stävjande av ilska hos ungdomar.

Mycket av det hon lärt sig har hon fått med sig från behandlingshemmet Cornelia i Vikmanshyttan, där hon arbetade tidigare.

- När vi får in ungdomar som styrs av sin ilska erbjuder vi ett program för ilskekontroll eller så kallad ART. Jag tror inte att man kan kräva att ungdomar ska ändra sig över en natt. Det är ett inlärt beteende att slåss, men det går att ändra på.

- Om jag har slagits sedan jag var sju år och alltid fått som jag velat, har jag lärt mig att ilskan leder till belöning. För de här ungdomarna gäller det att lära sig att inte se rött och att få dem att förstå vilka situationer de inte ska utsätta sig för, säger Beate Erichsen.

Det finns bara en väg ut ur våldsspiralen.

- Du kan ha hur trasig bakgrund som helst, men det är du själv som bestämmer om du ska gå vidare och inte fastna. Det är bara du som kan ta ansvar.

- Det går att välja en juste tillvaro, men det krävs att du klipper banden till negativa delar i det sociala nätverket och det kan vara svårt. Hur mycket människan än rotar i det förgångna, tror jag inte att det leder henne framåt, säger Beate Erichsen.

Hon understryker att konsekvenser av ungdomarnas val måste komma snabbt.

- Det får inte ta flera månader innan ungdomar döms för brott de har begått. Jag vet att polisen prioriterar ungdomskriminalitet, men det går ändå inte tillräckligt fort att utreda brotten.

- Vuxenvärlden måste reagera snabbt. Som vuxen måste man våga ingripa och fråga vad som pågår om man ser att ungdomar håller på med bus.

Vägen ut för ungdomar som kommit på kant med samhället, kan vara att skaffa sig ett fritidsintresse. Det skapar struktur och det är vad ungdomarna behöver.

- En fritidssyssla kan vara vad som helst. Det räcker med att ha något att göra ett par gånger i veckan. Det gäller att komma in i ett sammanhang och knyta positiva vuxenkontakter.

- Ungdomsboende har i dag ett samarbete med föreningar och vi har flera ungdomar som valt att gått med i föreningarna, säger Beate Erichsen.

Hon arbetade natten då mordet på polismannen Ulf Grape begicks.

- Jag satt på muren vid Konsum och talade med några ungdomar. Jag tänkte att "vilken lugn och fin kväll det är".

- Klockan ett åkte jag hem och då såg jag polisens avspärrningar och alla människor som hade samlats. Jag förstod att något mycket allvarligt hade hänt. Sedan gick jag runt och sade till ungdomar som dröjde sig kvar på stan att gå hem.

- Jag tror aldrig att jag varit så brysk tidigare.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons