Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det fanns inga resurser..."

Annons

- Jag hoppades att folk skulle reagera, säger hon.

Dödsannonsen är en kort berättelse om Birgittas make Hans som en lördag i februari skrev ut sig från akutmottagningen på Falu lasarett och åkte hem och dog av en "icke livshotande åkomma".

- Helst önskade jag att någon ledande landstingspolitiker skulle ringa mig för att ta reda på vad som låg bakom de skrivna raderna, säger Birgitta Arvidson.

Hon rådfrågade begravningsbyrån om hon kunde uttrycka sig som hon gjorde i annonsen och fick deras fulla stöd.

- Den är vågad och sade mycket, säger Lena Sund på Falu begravningsbyrå.

Både Birgitta och begravningsbyrån har fått ta emot reaktioner från folk som läst dödsannonsen.

- Jag har fått många reaktioner, inga har varit negativa. Någon politiker har inte ringt, men väl en präst som sitter med i landstingets etiska råd, säger Birgitta.

Hans Arvidson dog i hemmet vid ett-tiden lördagen den 11 februari. Tre timmar tidigare hade han, på egen begäran, blivit utskriven från Falu lasarett.

Hans hade ett bråck på magmunnen som bidrog till att han drabbades av kräkningar. Vid dessa tillfällen kunde han inte ligga ner.

- På torsdagskvällen fick han ett av sina anfall. Han satt uppe hela natten till fredag i väntan på att anfallet skulle gå över.

Besvären fortsatte och på fredag vid lunchtid kom Hans och Birgitta in på akutmottagningen där de träffade en läkare.

- Sedan blev det en lång väntan. Ingen kom in och frågade hur det stod till med Hans.

Birgitta blev tvungen att åka hem och ta hand om hunden.

- Vid nio-tiden på kvällen ringde Hans och sade att han skulle opereras för bråcket på lördag. Hans var hoppfull och jag tyckte att det var bra att han skulle få hjälp.

Men budskapet om en operation visade sig vara en missuppfattning.

- Senare har jag fått veta att det var gastroskopi som skulle göras på måndagen.

På lördagen ringde Hans till Birgitta. Han var kort i tonen och sade "kom och hämta mig genast".

- "Men operationen då", frågade jag. "Det finns inga resurser" svarade Hans. Han såg mycket dålig ut och andhämtningen var rosslande när jag hämtade honom.

- Du kan inte åka hem så där sade jag till honom. "Jag måste få sova" svarade han.

Tre timmar senare var Hans Arvidson död. Enligt obduktionsprotokollet kan dödsorsaken ha varit plötslig hjärtdöd eller att bråcket tryckt på hjärtat.

- Jag tror att Hans dog av utmattning. I mina mörkaste stunder tror jag att han kom hem för att dö.

Birgitta Arvidson är inte ute efter att pricka någon enskild läkare eller sjuksköterska. Hon är besviken på sjukvårdssystemet.

- Det råder en sådan stress inom vården. Ingen har tid för vanlig mänsklig kontakt.

- Sjukvårdsköerna är självgenererande på grund av att sjukvården inte tar tag i små problem i tid. Både Hans och jag har goda erfarenheter av företagshälsovården där vi hade en sköterska som väl kände till hela sjukdomsbilden.

Budskapet i dödsannonsen som Birgitta skrev verkar ändå ha haft avsedd verkan. Brukarrådet har kontaktat henne och inhämtat information inför ett möte på fredag. Dessutom vill ansvarsnämnden ha information.

- Jag är övertygad om att min Hasse sitter i himlen och följer utvecklingen. Han skulle ha velat att det drivs vidare, säger Birgitta Arvidson.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons