Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det enda rätta partiet för mig"

Annons

Tidigare i veckan menade vargspårare i Ore att bygdens vargfamilj troligtvis utökats med nya valpar. Uppgifterna aktualiserar frågan om legal vargjakt, menar Rättvikscentern.

- Vargjakt måste övervägas, säger Jonny Jones.

I juni antog centerpartiets riksting en motion från Rättviks-centern om att arbeta för vargjakt när stammen når 150 djur. Tidigare mätningar har uppskattat en nationell stam på cirka 90 djur.

- Varg reproducerar sig snabbt. Vi kan redan nu vara uppe i 150 djur i Sverige, säger Jonny Jones.

Tidigare vinterspårning har konstaterat att vargstammen i Ore består av sju valpar och ett alfapar - totalt nio djur. Vissa medlemmar kan ha lämnat flocken sedan dess för att söka nya revir.

- Trots det kan vi utgå från att det finns fler vargar i Ore än tidigare - kanske ett 15-tal djur i dag, säger Jones.

Centerkollegan och Orebon Inge Östlund menar att vargstammen redan i dag påverkat ortsbornas vardagsliv.

- Vår oro för varg får inte nonchaleras av staten. Beslut om rovdjur måste tas lokalt - av länsstyrelsen och inte centralt i Stockholm, säger han.

Älgjakten i den del av Östanvik som gränsar till vargreviret var enligt jaktlaget den sämsta på 50 år. De södra delarna av Ore socken har inte påverkats, enligt jägarna själva.

- Men jag är övertygad om att fler jaktlag påverkas i årets jakt, säger Östlund.

- Vi är inte emot en vargstam. Men stammen måste hållas på en rimlig nivå som garanterar mångfalden av övrigt vilt. Samtidigt ska en lokal rovdjursstam inte hämma en bygds utveckling, näringar och fritidsliv, säger Jonny Jones.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons