Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Det börjar kännas hopplöst

Annons

Ett tiotal av IFK Hedemoras matchdräkter, som förvarades intill förrådet, blev rökskadade.

- Nu ska vi tvätta dräkterna. Då kanske röklukten försvinner. Annars tvingas klubben köpa nya, säger Hans-Göran Östergård, ordförande i IFK Hedemora Fotboll.

En snabb insats av räddningstjänsten gjorde att IFK Hedemora kan fullfölja sin säsong som planerat. Men hade elden spridit sig till klubbens klädförråd hade katastrofen varit ett faktum.

- Det som hänt är ofattbart, säger Hans-Göran Östergård. Det finns knappt ord att uttrycka sina känslor en sådan här dag. Under sommaren har vi varit utsatta för ett par inbrott, men det här trodde i alla fall jag att vi aldrig skulle behöva uppleva.

- Jag hoppas att vi i fortsättningen får ha anläggningen i fred. Det måste bli ett slut på förstörelsen och ödeläggelsen av vår kommun.

Hans-Göran Östergård är också bekymrad över att den kraftiga rökutvecklingen förorsakat skador i omklädningsrummen.

- Dessa skador är i dagens läge svåra att överblicka, säger han.

Kultur- och fritidschef Kjell Rosén är beklämd över det som hänt.

- Det börjar kännas hopplöst. Vår nämnd arbetar med små resurser. Nu går allt för mycket pengar till att reparera skadegörelse.

- Det kommer att kosta minst 100 000 kronor att bygga ett nytt förråd. Dessutom kostar den förstörda utrustningen minst lika mycket att ersätta, säger Kjell Rosén som under lördagen också fick rapport om ytterligare klotter på Vasahallen.

Under fyra dygn i förra veckan har därmed värden för omkring en halv miljon kronor gått till spillo. Enbart klottret i Tjädernhuset kostar omkring 100 000 kronor att sanera. Därtill kommer ytterligare klotter på både Vasaskolan och Vasahallen.

Kommunen planerar att avsätta 250 000 kronor i en central pott. Pengar som ska användas av alla förvaltningar för att klottersanera Hedemora.

- Det är en bra lösning, säger Kjell Rosén. Vi har inga pengar för att göra den omfattande sanering som nu behöver genomföras.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons