Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir stenar på provsträcka i Fuluälven

Annons

Det blev resultatet då parterna träffades vid älven. Bakgrunden är att stugägarna i fritidsområdet varit kritiska till att fiskevårdsområdet lagt ut mängder med storsten i och längs älven med syftet att återställa älven, som den kan ha sett ut innan den rensades för flottningen. Det är en åtgärd för bättre fiske.

Stugägarna är oroliga för att mer stenar i älvfåran innebär ökad risk för översvämningar och skador på deras egendom i samband med islossning och vårflod. De har också varit kritiska till att möjligheter till fiske och kanoting i älven skulle bli sämre på grund av alla stenar som kommer att vara i vägen.

Länsstyrelsen handläggare Jenny Evred tillsammans med Håkan Danielsson från miljöenheten har besökt den aktuella älvsträckan, som från Fulunäs och en halvmil uppströms. Där träffade de bland andra Kjell Lundvall från stugägarna, Birger Johansson från fiskevårdsområdet och Jenny-Ann Johansson från Sörsjöns byalag.

I dag ligger stora mängder stenblock synliga i och vid älven och det ser för bedrövligt ut, men arbetet är inte klart än. Stenarna ska ut i vattnet och där grävas ner så att de flesta stenarna inte kommer att synas övanför vattenytan.

Resultatet av mötet blev nu att fiskevårdsområdet ska göra färdigt arbetet på en bit av älvsträckans nedre del, så att man kan se hur det tar sig ut i färdigt skick. Sedan ska parterna träffas igen.

- Vi har inget emot om fiskevårdsområdet ordnar så att fisket i älven blir bättre, men det är ju så mycket sten man har lagt i och vi är rädda för att översvämningsrisken ska öka, säger Kjell Lundvall, fritidsområdets ordförande.

- Vi vill inte ha någon process om det här. Kan vi inte komma överens om annat så tar vi väl upp stenarna som ligger uppströms stugbyn och lägger dem på land i stället, säger Birger Johansson från fiskevårdsområdet.

Ägarna till hängbron vid Älgforsen, den är privatägd, är också oroliga för ökad risk för översvämningar. Deras bro har redan förstörts två gånger på senare år till följd av översvämningar.

- Min uppfattning är att det här ska kunna bli en fin älvsträcka och mängden stenar som lagts ut är inte alls onormal. När det gäller översvämningsrisk är det svårt att säga något säkert. Men jag tror att det kan minska risken för isdammar om det finns stenblock ute i älven så att isblocken bryts, vänds och rörs. Det man säkert kan säga är att vattenmiljön blir mycket bättre av sådana här åtgärder, säger Håkan Danielsson från länsstyrelsen.

ANDERS.MOJANIS@DALTID.SE

Mer läsning

Annons