Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det blir kris och katastrof"

Annons

Frågan för politikerna är om skolförvaltningen har råd att betala en extra miljon i hyra.

- Går inte vårt förslag igenom så blir det kris och katastrof, vi kommer inte att kunna erbjuda barnomsorg inom lagstadgad tid, säger distriktschefen Jan-Erik Andrén.

Redan för 1,5 år sedan visste Jan-Erik Andrén att en utbyggnad var nödvändig. Nu har han tagit fram ett förslag, tillsammans med rektor och skyddsombud på Hedstugan och Åke Larsson på kommunfastigheter.

Det går ut på att bygga ut Hedstugan med två avdelningar, från två till fyra. Detta skulle gå på sex miljoner, och alltså öka skolans hyreskostnader med drygt en miljon.

Flera av förskolorna i distriktet är sprängfulla, mycket beroende på den nya allmänna förskolan för fyra- och fem-åringar som gjort att efterfrågan ökat.

Det går inte att pressa in fler barn på förskolorna i Sundborn, Danholn. Liljan och Källänget. En utbyggnad skulle avlasta.

- Det är jobbigt för både personal och barn, luften tar slut och ljudnivån blir hög, säger skyddsombudet Monika Andersson.

- Det är precis på gränsen att det går, det pedagogiska blir lidande. Det är tveksamt om man ska ha 20 barn i en grupp, säger Jan-Erik Andrén.

Precis som i Runns skoldistrikt har man i Svärdsjö klarat trycket med hjälp av dagbarnvårdare, men de är svåra att rekrytera och blir dyrare eftersom de inte kan ta lika många barn.

På Hedstugan är man nu uppe i 44 barn, femåringarna har man skilt ut från gruppen som en tillfällig lösning under våren, och den 1 augusti i år är det dags att ta emot även fyraåringarna.

Just nu köar 23 barn till Hedstugan och Källänget.

Lagen säger att man ska erbjuda barn plats efter fyra månader i kön.

- Det är precis på gränsen att vi klarar det i dag, säger politikerna nej till utbyggnad så kommer vi förmodligen att bryta mot lagen, och då kommer föräldrarna inte ut i arbetslivet, säger Andrén.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons