Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det blir kabel i Sydlänken"

Annons

- Vi fick en hel timme, längre tid än som var planerat.

- Vi var en stor delegation med fyra centerdistrikt närvarande. Vi fick också med oss IF Metallklubbens vice ordförande Kalle Johansson. Det var jag som inledde och gav en samlad bild över argumenten och Häggman var otroligt duktig att lägga fram projektets betydelse för sysselsättningen. Vi från Dalarna tog också upp vikten för näringslivet att få en referensanläggning i Sverige, säger Kenneth Johansson.

- Representanter för de fyra länen belyste kabellösningen i Sydlänken ur olika aspekter, vi belyste markägarintressena, miljön och demokratiaspekterna med att folk efter Sydlänken samstämmigt vill ha en kabellösning. En från Kalmar kunde inte komma, stormen hade fällt ledningarna och det i sig är ju ett argument. Näringsdepartementets representanter lyssnade intensivt och ställde bra frågor.

Kenneth Johansson bedömer att man också tog till sig argumenten i den mån de inte redan var kända.

- Naturligtvis kan man inte få ett positivt besked direkt men vi fick veta att näringsdepartementets ledning har en dialog med Svenska Kraftnäts ledning och att ett beslut ska tas i mars.

- Vill Svenska Kraftnäts styrelse ställa till det kan de göra det då de ska göra en myndighetsprövning. Gud förbjude att de fattar ett negativt beslut ur vår synvinkel men om de ändå gör det så är loppet ändå inte kört. Vad som händer då är att det blir synd om ABB för då tar det något år ytterligare innan kabelfrågan hamnar och avgörs på regeringens bord, bedömer Kenneth Johansson som är övertygad om att det förr eller senare blir en kabel i Sydlänken.

Häggman är glad över att han och IF Metallklubben fick chansen att argumentera för jobben.

- Jag har pratat om vikten av jobben, vikten av en referensanläggning för den nya tekniken och för att bönderna ska lösa sina problem med nedgrävda kablar. Den tekniken har vi på ABB i Ludvika och den vill jag att mina medlemmar ska få börja tillverka. Får vi det här blir det mycket jobb, säger Häggman som berömmer Kenneth Johansson för det engagemang och stora jobb han har lagt ned för att påverka den nya regeringens politik när det gäller kabeltekniken.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons