Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det blir inte mycket tid över till ätandet"

Annons

I Borlänge skiljer sig inte lunchvanorna något nämnvärt från studien - det äts fort. Här går man hellre hem tidigare än har lång lunch eller så gör man andra saker än att just äta.

På McDonalds i Kupolen sitter Lars Sundman, IT-konsult, och äter lunch.

- Jag brukar träna på lunchen, så det blir inte så mycket tid över till själva ätandet. Oftast tar jag med matlåda till jobbet. Jag brukar faktiskt inte äta på McDonalds, säger han.

Varken frukosten eller middagen spenderar han lång tid på, "om det inte är någonting speciellt."

Denna dag sitter även Tomas Nordström, golvläggare, och fikar med sina arbetskamrater på McDonalds.

- Jag har ungefär en halvtimmeslång lunch, säger han och för hans del bli det medtagen mat- låda eller sallad till lunch.

Banverkets personalrum är vid lunchtid ganska fullsatt. Det finns ingen personalrestaurang, men de anställda har en och en halvtimme som de kan använda till lunchen. Kia Karlendal, registrator, tar bara ut en halvtimme.

- Jag hinner aldrig gå ut och äta, så jag tar alltid med mig matlåda. Mitt rum ligger alldeles intill personalrummet så om telefonen ringer när jag äter brukar jag svara, säger hon.

Men hon tycker inte att hon behöver mer tid, utan går hellre hem tidigare.

Bengt Carlsson är kvalitets- utvecklare på barn- och skolnämnden i Borlänge kommun. Enligt honom finns inga nationella riktlinjer eller regler för hur lång eller kort lunchen på grundskolorna ska vara.

- Jag har varit rektor på många skolor, och enligt min erfarenhet är 40-50 minuter den vanligaste lunchtiden för eleverna, säger han.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons