Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir ingen strandpromenad

Annons

I dag, den 24 juli, är det i princip sista chansen att säga sitt om den framtida utformningen av Bergkvist Insjön AB:s industriområde och områdena närmast intill.

I liggande förslag avfärdas bland annat idén om en strandpromenad runt industriområdet. Idén presenterades i samband med ett samrådsmöte förra sommaren och togs då emot med öppna armar av närvarande Insjöbor och kommunala tjänstemän.

Även länsstyrelsen gillade förslaget och anser att man bör överväga att göra strandområdet runt industrin tillgänglig för allmänheten. Men i den så kallade samrådsredogörelsen som upprättades för en månad sedan framgår det att en strandpromenad blir för dyr för industrin eftersom skydds-vallen i så fall måste breddas ytterligare och förses med 1,4 kilometer industristängsel.

Vid förra sommarens samrådsmöten diskuterades också problemen som den ökade järnvägstrafiken väntas orsaka vid järnvägskorsningen i Ålbyn. Redan i dag blockeras övergången till och från av lastande industritåg. Ett sätt att lösa dilemmat vore att bygga en tunnel under järnvägen, men inte heller det är längre aktuellt eftersom korsningen inom kort förses med bommar.

Hittills har åtta myndigheter, ett antal privatpersoner samt Västra och Östra Rönnäs bystämmor yttrat sig under planprocessens gång. Inom kort väntas den slutliga planen antas av kommunfullmäktige. Därefter är överklagningstiden tre veckor.

En antagen detaljplan är också en förutsättning för att miljödomstolen ska kunna ta ställning till Bergkvist Insjön AB:s ansökan om nytt miljötillstånd som bland annat innehåller planen att under en 10-15-årsperiod bygga ut industriområdet i sjön på en yta motsvarande 20 fotbollsplaner.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons