Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det blir bara roligare för varje år"

Annons

Stiftelsen Berget med S:t Davidsgården och Meditationsgården är en ideell stiftelse på kristen grund. Stiftelsen verkar för andlig förnyelse och fördjupning - och för kyrkans enhet. Varje år besöks Berget av cirka 3 000 kurs- och övernattningsgäster. Stiftelsen har kontakter med alla kristna inriktningar och kyrkor - bland annat Svenska kyrkan, Katolska kyrkan, Koptiska kyrkan och svenska frikyrkor. Bergets omfångsrika boklåda med kristen litteratur sköts av Dominikan orden sedan 1983.

På S:t Davidsgårdens program står retreater med tystnad, ostördhet, gudstjänst och bibelmeditation. I Meditationsgården arrangeras ett rikt kursutbud med kontemplativ meditation.

Utveckling och lyhördhet är viktigt för verksamheten och föreståndaren Per Mases.

- Vi är en rörelse som söker enhet för kristenheten. Men vi är inte främmande för att söka en meningsfull dialog med olika trosinriktningar. Vi var den första retreatgården i landet. Nu är vi också först med Zen - att sitta sig till total stillhet. Detta tack vare vårt kontaktnät i Japan, via våra vänner i den katolska kyrkan, säger han.

Stiftelsens driftsutgifter täcks uteslutande av besöks- och kursavgifter.

- Vi är helt självbärande. När det gäller större investeringar förlitar vi oss på privata donationer. Berget har inga stora enskilda sponsorer, säger han.

Per Mases föddes den 20 oktober i Älvdalen. Han växte upp i Aspeboda utanför Falun. Den 24 maj 1959 prästvigdes han av biskop John Cullberg.

- Jag kallades till Rättvik 1963 av Nils-Hugo Ahlstedt, stiftsadjunkt vid Stiftsgården och initiativtagare till S:t Davidsgården. Allt eftersom överlämnades ett större ansvar till mig, säger han.

Under totalt 40 år har Per Mases verkat som präst vid S:t Davidsgården. Sedan 1984 är han föreståndare för stiftelsen Berget.

- 70-årsdagen firar jag inom familjen. Bland annat ska jag åka och bada med barnbarnen, säger Per Mases.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons