Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir alltid värre framåt natten

Annons

Att inte bli tagen på allvar, att höra till dem som man kan vänta sig vad som helst av, det är vardagen för många svenskar och ett stort lidande. Ett lidande som kan jämföras med ett gallstensanfall eller annan fysisk smärta.

Man säger att lidande inte går att mäta och ändå har man aldrig nekat en person med svåra bröstsmärtor att få vård. En svårt ångestladdad person, däremot blir ofta avvisad vid våra sjukhusportar.

Anders Miltons psykiatriutredning tog tid. Det han kom fram till var den sanning som vi inom psykiatrisfären visste. Men det är bra när en betrodd person säger sanningar. Förmodligen är han frisk också. Kanske lyssnar regeringen på honom. Men jag blev bestört när Bo Holmberg, Anna Linds man, berättade att han gjort en liknande utredning som makthavarna inte alls lyssnat på.

En kristen säger att Jesus dog för våra synder. Jag brukar tänka att Anna Lind dog av en liknande anledning. Hennes död uppmärksammade oss alla på vad psykisk sjukdom kan leda till. Men jag är rädd att de psykiskt sjuka som inte gör en fluga förnär glöms bort. Och det är de som är flest.

Hur många psykiskt funktionshindrade har en vettig sysselsättning och social samvaro om dagarna. Hur många har möjlighet att få sällskap om natten då ångesten är som värst. Blir det en ändring nu?

Jag har i Säter yrkat på en jourverksamhet i många år. Men Säters kommun blir bara fattigare och fattigare. Nu finns jour under helgerna. Det är mycket bra. Men se det blir alltid värre framåt natten.

"Ingen svårt psykiskt sjuk ska nekas vård, ingen svårt psykiskt sjuk ska behöva skada sig själv eller andra av brist på vård."

Detta sades både av Anders Milton och av socialministern.

Psykiskt sjuka som inte är självmordsbenägna eller våldsamma utan lider i tysthet, ska man neka dem vård? Det är dags att makthavarna tar fram sin empati, så att inte endast de som skriker högst får hjälp.

Ger man inte dem som endast har sin egen skugga att hålla i hand hjälp, verkar det som om den här utredningen och miljonförslaget endast är ämnat att undvika fler brottsoffer.

Men så är det väl inte?

IRÉNE REENBERG

Mer läsning

Annons