Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är viktigt med språkresor"

Annons

Tyskland, Spanien, England, Frankrike.

Att läsa språk på Leksands gymnasium är inte bara bänknötande i klassrummet.

Varje år ordnas flera studieresor och utbyten.

- Språkresor är viktiga. Kanske inte främst för själva språket, utan för att komma hemifrån och se hur andra har det. Att upptäcka nya kulturer och även att våga öppna munnen och säga några ord.

Det säger Marie-Louise Andell, lärare i franska och engelska på Leksands gymnasium. Och hon får medhåll av sina kollegor.

- Besöken på andra skolor brukar vara mycket populära och vi hoppas alltid att det ska leda till fler utbyten mellan både skolor och elever, fortsätter Joëlle Lindesvärd, lärare i spanska och engelska.

Om ett par veckor är det dags för henne att tillsammans med 14 elever åka till Madrid.

- Vi kommer att bo på hotell, besöka museer och andra sevärdheter, hälsa på i en skola och kanske, kanske blir det även tjurfäktning. Vi får se - förra gången gick eleverna efter ett litet tag. De klarade inte av att se det.

Nyligen var Mike Hegarty i London med två språkgrupper. Paris har också besökts under våren.

Varje resa kräver noggrann planering, ett jobb som tar tid och kan vara en aning stressande eftersom det sker parallellt med lärarnas ordinarie arbete på skolan.

Sedan 1996 har Leksands gymnasium dessutom ett utbyte med Waldoberschule i Berlin.

- Då bor eleverna hemma hos varandra. Vi åker ner dit och går i deras skola, besöker olika sevärdheter och sedan kommer de hit, berättar Leif Franz, lärare i tyska och engelska, som håller i utbytet tillsammans med Inger Nilsson.

- Vi hoppas att i framtiden kunna göra liknande utbyten med fler skolor.

Förutom att elever och lärare åker ut i världen för att förkovra sig, så har Leksands gymnasium också ofta besök av gästlärare från andra länder.

Nyligen var Birgitte Battlogg från Österrrike i skolan och undervisade i tyska ett par dagar. Birgitte Battlogg är i Sverige under ett år och åker runt på olika skolor. Hennes besök i Leksand var mycket uppskattat av såväl lärare som elever.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons