Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är viktigt med företagskontakter"

Annons

Det gäller för kommunledningarna att de håller kontakten med "sina" företag och att se till att företagarna blir både tydligt och väl bemötta när de själva kontaktar kommunens företrädare.

Om den saken är kommunalrådet Anders Ahlgren (c) och Carl Ström, regionchef för Svenskt Näringsliv, överens.

Tidningen berättade i onsdags att en mätning som Svenskt Näringsliv genomfört placerade Gagnefs kommun på plats 190 av landets 290 kommuner.

En enkät har sänts till 200 företag i kommunen. Av dem har 143 svarat på frågor om företagsklimatet. Bland frågorna finns allmänhetens, kommunpolitikernas, kommuntjänstemännens och medias attityder, kommunens regler, infrastruktur och tillgång till kompetent arbetskraft.

Företagarnas svar placerade Gagnefs kommun på exakt samma plats - den 190:e - som vid mätningen ett år tidigare.

Skillnaden är att betyget i det sammanfattade omdömet är höjt från 3,0 till 3,2.

Anders Ahlgren konstaterar att det handlar väldigt mycket om hur företagarna bemöts i kontakterna med kommunen.

- Vi ska utgöra en tydlig servicefunktion och inte enbart syssla med myndighetsutövning. Vi jobbar med att påverka den allmänna attityden, men det är inget som är gjort i en handvändning, säger han och tillägger:

- Vi har numera lagt näringslivsfrågorna under kommunchefens ansvar. Det visar att vi tar ännu allvarligare på sådana frågor än vi tidigare gjorde.

Enkäten visar att det som bekymrar företagarna mest är kommunala regler och byråkrati. Det genomsnittliga "betyget" i den frågan är 2,5. Det de är mest nöjda med är att de inte utsätts för alltför mycket av vad som skulle kunna betecknas som osund konkurrens från kommunen. Betyget är där 4,1.

Mer läsning

Annons