Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är viktigt att rösta"

Annons

I vissa kommuner framhäver och profilerar partier unga politiker, och låter dem till och med kandidera på en egen lista. Om det parti du valt att rösta på hade en särskild "ung lista", skulle den då intressera dig?

- Ja det tror jag. Många gånger känns det som att yngre politiker är mer engagerade i frågor som är viktiga för mig.

Hannah bor för tillfället i Göteborg och delar därför inte uppfattningen, som finns hos många unga i Dalarna, att en av de viktigare frågorna som politikerna har att ta itu med är att förbättra nöjesutbudet för unga. Hon tycker att de viktigaste frågorna, lokalt och på riksplanet är: miljö, jämställdhet och rättvisa.

Äldre personer ser det ofta som något högtidligt att gå till vallokalen och rösta. Är det viktigt för dig att gå till din lokal och rösta, eller skulle du lika gärna kunna poströsta?

- Att rösta är viktigt för mig. Alla bör ta vara på sin rätt att göra det, men hur det görs är inte viktigt för mig. Är jag bortrest kan jag lika gärna gå till posten.

När det gäller vallöften som inte blivit infriade efter förra valet kommer Hannah att tänka på bostadsfrågan.

- Före varje val snackas det mycket om att fixa fler bostäder åt studenter och ungdomar. Trots det är situationen katastrofal, i synnerhet i storstäderna.

Tycker du att rösträttsåldern bör sänkas?

- Nej, 18 år är en lämplig ålder. Många är inte insatta innan dess och det är bra att hinna fundera innan. Först nu vid det här valet känner jag mig tillräckligt vuxen och insatt. Visst påverkas mitt politiska ställningstagande både av min uppväxt och omgivning, men nu till skillnad från vid förra valet, känner jag att det är jag som står bakom beslutet.

Som helhet tycker Hannah att vår form av representativ demokrati fungerar bra.

- Visst finns det orättvisor, men alla har ändå grundläggande demokratiska rättigheter i Sverige.

Följer du valdebatten?

- Ja, det försöker jag göra så gott jag kan. Jag har tittat en del på partiledarutfrågningarna i tv. Även annars brukar jag se nyheterna och läsa Metro.

ELIN STAFFAS

Mer läsning

Annons