Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är vi som är vänstern"

Annons

- Vi kallar turnén, "Uppdrag rättvisa", berättar Anders Wiklund som till vardags är pappers ordförande vid Kvarnsvedens pappersbruk.

Han är suppleant i förbundsstyrelsen och sitter även med i den statliga arbetskommitté som snart kommer att presentera sitt betänkande.

- Vi kommer att presentera ett förslag om en arbetstidsförkortning med ytterligare fem dagar per år genom en helt ny ledighetslagstiftning, säger Anders.

Han poängterar att förslaget inte ska ses som ytterligare en semestervecka utan de fem lagstadgade dagarna ska gälla alla landets arbetstagare oavsett organisationstillhörighet.

Andranamn på vänsterns dalalista är Ulla Lindvall. Hon har lång erfarenhet från kommunalpolitiken i Hedemora och är även riksordförande för ROKS, Riksorganisationen Kvinnojourerna i Sverige.

Vid torgmötet i Vansbro talade Anders Wiklund om den absurda situation som kommuner som Gislaved, Katrineholm och Bengtsfors med flera hamnat i sedan stora vinstgivande företag plötsligt läggs ned och flyttas utomlands.

- Vi måste stärka de fackliga organisationernas möjligheter att påverka besluten och vara delaktiga i förhandlingar som rör nedläggningar. Staten borde ha vetorätt i sådana situationer. Det här är för viktiga beslut för att fattas av en liten klick personer i styrelserummen och direktörerna har under de senaste åren varit alltför duktiga på att fylla sina egna plånböcker, säger Anders Wik-lund.

Han menar även att nyföretagande måste stimuleras genom lättnader av möjligheterna att låna riskkapital och att de stora regionala skillnader som finns i landet, och även inom länet, måste utjämnas.

- Ett sätt vore att skogslänen exempelvis fick tillbaka de vattenkraftspengar som försvinner ut ut länen och som då kunde placeras i riskkapitalfonder, sade Anders Wiklund.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons