Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är värt varenda krona"

Annons

Det är inte bara runt 400 ungdomar som är engagerade i balen och förberedelserna inför den. Otaliga vuxna är också de engagerade i balen på Stora Björn. Särskilt då föräldrar, morföräldrar, farföräldrar och andra släktingar till dem som ska gå på balen.

Hur långt i förväg måste balen planeras?

- Vissa började redan i åttan och bestämma vilka de skulle gå med. Det blev lite hysteri då de som var ett år äldre skulle gå på bal, säger Anders Ludwigsson.

Att det var flickvännen Elin och ingen annan Anders ska gå med på balen bestämdes faktiskt så sent som förra tisdagen. Från början var det tänkt att Anders skulle vara kavaljer åt, inte en utan två unga damer, Erika Nilsson och Maria Pettersson.

- Det var Erika och Maria som bestämde att jag i stället ska gå med Elin, förklarar Anders.

Så var det kläderna. Hur mycket tid läggs ned på dem?

- Vi killar ägnar bara tid åt kläderna när vi provar och köper dem, medger Anders som ska ha helsvart kostym på balen.

- Min farmor syr. Den är inte klar än, men den kommer att vara klar i tid avslöjar Elin om den eleganta, långa gula klänning hon ska bära på kvällen den 5 juni. Elin är mycket nöjd med att kunna anlita en så duktig klädskapare som sin farmor, Marianne Gunnars.

Då det gäller balklänningen har Elin ägnat mycket tid åt valet av klänning och modell.

- Jag har tittat i mönsterkataloger och letar efter modeller i tidningar. Jag bestämde mig först för en, men tyget passade inte till den modellen, säger Elin.

Är det många som väljer att inte gå på balen?

- De flesta går nog.

I varje fall i vår klass, säger Anders om sin och Elins klass, 9 D på Forssaklackskolan som är en musikklass.

Balkläder, frisör och allt annat kostar en och annan tusenlapp.

Är det för dyrt att gå på bal?

- Visst kostar det en hel del, men det är det värt, blir Anders och Elins samstämmiga svar. Som hundratals andra unga par ser de fram emot balkvällen. En festlig och elegant avslutning på sista året i grundskolan.

Till balen kommer de att åka tillsammans med Erika och Maria som ordnat bil. Säkert en bil som matchar balkläder, frisyrer och stämningen denna speciella försommarkväll.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons