Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är toppen i Sunnansjö"

Annons

Björn jobbar som anläggare på tekniska kontoret. Tillsammans med Roger Johansson, som står med en gul mätpinne, och Patrik Bergelin i den gula grävmaskinen gör han en ny vändplan för bussarna.

- Meningen är väl att det ska piffas upp här, säger Björn och hoppar in i en lastbil.

Förutom vändplanen ska stenplattor läggas bakom kiosken, kantsten ska sättas och en cykelväg ska byggas från över ängen och bort till villaområdet vid Kvarngärdesvägen.

Stora skopor med jord och gräs skyfflas upp med grävskopan. Björn har kört upp lastbilen bredvid grävmaskinen och nu fylls den med jord från ängen.

När lastbilen är full åker Björn Berglöv bort med den, genom byn.

Lite längre bort, på Botbergsvägen, står Per Andersson och räfsar gräs utanför ålderdomshemmet. Han arbetar som parkarbetare och är i Sunnansjö ungefär en gång i veckan.

- När vi är här klipper vi gräs, planterar blommor och sköter om lekplatser. Förra veckan satte vi blommor utanför kiosken. Det är årets höjdpunkt att välja ut, köpa och plantera blommor i byarna.

Per Andersson har jobbat som parkarbetare i nästan tjugo år, och han tycker om friheten och variationen i sitt arbete.

- Jag har världens bästa jobb. Men det är synd att kommunen måste spara pengar, så att de får dra in på blomlådor i byn. Förra året hade vi vita blomlådor där borta, säger han, och pekar bortåt gräsmattan utanför bensinmacken.

- Jag har inte märkt att de har tagit bort några blomlådor, säger Helge Persson som står vid bensinmacken och tankar sin gröna bil.

Helge har bott i Sunnansjö sedan 1956.

- Det är toppen här i Sunnansjö, vi har ju allt. Apotek, järnhandel, vårdcentral, mataffär, det är bra alltihopa.

Helge tankar färdigt och stoppar i kortet i bensinautomaten.

- Det här är ju fantastiskt, man får ju reda på hur mycket man har kvar på kontot, säger han, och nickar åt kvittot som just kommer ut ur ett hål i automaten.

Sedan sätter sig Helge i den gröna, gamla, blänkande bilen, och åker iväg mot kiosken.

Byggarbetarna står kvar, mer gräs och blommor har förvandlats till bred väg av jord. Klas Eriksson, 6 år, står tillsammans med mamma Sara Samuelsson och tittar på den gula grävskopan.

- Jag har ju vetat att det skulle ändras och göras om här i byn, men jag visste inte hur och när, säger Sara Samuelsson.

Hon har bott i Sunnansjö i fem år, men kommer egentligen från Vansbro.

- Jag trivs jättebra här, det är ett fint ställe. Och det blir nog bra det här också, säger hon och pekar mot grävskopan, bara det blir färdigt.

Vändplatsen för bussarna beräknas vara klar om ungefär en vecka. Etapp två av försköningen fortsätter i augusti efter semestern.

Totalt är 1 070 000 kronor anslaget i budgeten för arbetet.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons