Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är toppen att så många arbetar med sina problem"

Annons

Staffan har fem till sex besök varje dag. De flesta besökarna är tjejer, ungefär två tredjedelar. Besökarna är mellan 16 och 20 år, men de flesta är 18-åringar.

- Att det är så många unga som kommer och jobbar med sina problem tycker jag är toppen. Det är många som drabbas av depression någon gång i livet och det är bra att man tar tag i det tidigt, säger Staffan.

Det vanligaste problemet hos besökarna brukar vara nedstämdhet och olika former av oro.

Depression blir det när oron har fått pågå för länge.

- Man kan göra jämförelsen med batterier som har laddats ur. Man kan inte koncentrera sig, får svårt att minnas saker och man får svårt att fatta beslut när energin har tagit slut. Alltså när batteriet inte räcker längre, förklarar Staffan.

Det är inte speciellt ofta som det skrivs ut medicin när man lider av nedstämdhet.

- Det är bevisat att motion tre gånger i veckan ger samma effekt som de moderna antideppmedicinerna. Problemet är ju bara att man kan få svårt att få motivation till träning om man är väldigt nedstämd, säger Staffan.

Det är oftast på ställen där det saknas möjlighet till samtal det skrivs ut medicin.

Staffan jobbar med att man ska öka sin självmedvetenhet och med personlighetsutveckling i allmänhet.

- Det handlar väldigt mycket om perception, alltså om vad man medvetet eller omedvetet väljer att lägga fokus på, berättar han.

Det finns fem viktiga delar att tänka på när det gäller personlighetsutveckling; det mentala, det man känner, hur man agerar, reaktioner i kroppen och perception (syn, hörsel, känsel; hur man uppfattar saker).

Man måste bli medveten om dessa för att kunna skaffa sig en bra självbild och det är detta Staffan arbetar utifrån.

Det är även vanligt att många har stressproblem.

- Det är väldigt många som har höga krav på sig själva och stressar sig själva, berättar han.

- Man får inte glömma att allt påverkar allt. Kropp och själ hänger ihop väldigt mycket. Mår man dåligt fysiskt påverkar det psyket och tvärtom. Man måste ta hand om hela sig för att må bra.

Vem som helst kan komma och prata med Staffan på Ungdomsmottagningen. Det är bara att ringa och boka tid. Dessutom är det helt gratis då landstinget har bestämt att det ska vara det för alla under 20 år. Man kan även göra det helt i smyg, föräldrar blir inte kontaktade.

- Det är dessvärre så att många tänker; mina problem är ingenting, jag tar bara upp din tid. Men det tycker jag att man ska sluta med, för oftast visar det sig vara något.

- Även om man inte är den mest drabbade i kompisgänget, så är det så att ju mer man förstår, desto bättre blir man även för kompisarna, förklarar Staffan.

Precis vem som helst kan drabbas av oro, panikångest, sömnbesvär eller tvångshandlingar och det är tecken på för hög inre stress. Man ska då inte vara rädd för att ta kontakt och gå och prata med någon.

- Alla människor är mer eller mindre bekymrade och det är ingenting man ska skämmas för, säger Staffan Garpebring.

NINA JERNBERG

Mer läsning

Annons