Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är tomtarnas julafton

Annons

I dag är skallen så tulltankad med funderingar och idéer att jag inte kan välja vad jag ska skriva om, än mindre tänka stort kring, för så blir det den här tiden på året, mitt i klappjakten, när granen borde stå grön och grann i stugan men fortfarande inte varit i närheten av att ens tänkas bli inköpt.

Så hjärnan får gå på random och fingrarna dansa därefter.

Låter väl bra? Nämen, då kör vi!

Ibland, mellan alla spam och annat som går direkt i papperskorgen, dimper det ned prylar som får mig att stanna upp. Ett sådant mejl kom i veckan från Jimmy Nordin, (ö)känd från friidrotts-EM i Göteborg. Så här stod det, faktiskt:

"Kulan samlar damm på golvet i alla fall inför vintersäsongen. I stället Virkar jag mössor och säljer dom handvirkade mössorna på sajten. Stickademossor.se. Det är mycket roligare att virka mössor än att slita med en massa träning i ringen".

Årets julklapp?

Susanna Kallur gästade Lasse Bengtsson i TV4:s Nyhetsmorgon i lördags och DomSom Bestämmer borde ha fått kalla kårar.

Regeringens beslut att inte ställa upp på Göteborgs VM-kandidatur tedde sig ju ännu mer obegripligt när Kallur berättade om landslaget, om sig själv och om hur stor friidrotten faktiskt har blivit, inte minst i den folksjäl som vi så ofta talar om, särskilt i valrörelser.

För dig som ännu inte har tänkt ut vad pappa ska få efter Kalle Anka och hans vänner i morgon: köp "På fest med the Sopranos: Carmela Sopranos bästa recept!".

Alla snackar om junior-VM, jag också. Sveriges premiärmatch, mot regerande mästaren Kanada i Ejendals arena på annandagen, drar nära 7 000 personer - publikrekord för juniorhockey i Sverige. Stort, så klart. Men i jämförelse med vad turneringar i Kanada lockar är det ändå vad vi brukar kalla jordnötter. 325 128 åskådare såg senaste JVM-racet där, i Leksand och Mora har man budgeterat för 35 000 åskådare totalt...

Till mamma? Försök lägga vantarna på ett ex av Tom Bowers "Broken Dreams", som trots att den snart har fyra år på nacken ännu inte översatts till svenska, och låt henne förfäras över hur skumrask, ohederliga agenter, penningtarva tränare och bekräftelsetorskar till klubbägare hotar att förpesta den engelska fotboll som hon älskar.

... men Sverige är givetvis Sverige, och oavsett vad vi tror är Sverige ett litet land. Det bevisar, om inte annat, Fredrik Lindströms briljanta nya serie "Världens modernaste land" (SVT2, onsdagar). Däremot blir hockeyn i Leksand och Mora gigantiskt stor. Småkronorna, med lysande Nicklas Bäckström som 2006 års Peter Forsberg modell 1993, kan ha en chans till bronset, men då ska USA falla igenom totalt. Finalen, den 5 januari, är däremot given: Ryssland mot Kanada.

Anledningen är enkel: De två riktigt stora nationernas juniorligor är supertuffa, dessutom börjar elitsatsningen redan så tidigt att om samma sak skulle vara aktuell här hade Socialstyrelsen kopplats in. Och Sisu. Och Bosse Ringholm. Det skulle bli rörigt, om man säger så. Men betydligt roligare, i alla fall för dem som klarar sig undan att gallras bort alldeles för tidigt.

Junior-VM i all ära, men för mig handlar annandagen om bandy. Heros-Grängesberg är en klassiker som jag inte missar.

Björn Rosengren pratade en gång om Norge som den sista Sovjetstaten och det blev, på klassiskt vis, ett sjuhelsikes liv, främst på andra sidan gränsen. Här hemma skrattade vi mest åt den gamle pampen. Men den som skrattar bäst skrattar sist, ungefär. Fast vi borde inte skratta alls, för Sverige är, på grund av sitt fotbollsförbund, den absolut sista Sovjetstaten. Representantskapsmötet klubbade nyligen att bland annat spelares kritik i media mot det allsmäktiga förbundet ska kunna ge böter.

Ja, det är sant. Ja, det händer nu. Ja, det är 2006.

Yttrandefrihet, någon?

Tomtarna hade alltså julafton ett par veckor för tidigt. Men nu borde de stängas in på loftet - för gott.

Om nu inte Riksidrottsnämnden redan har gjort det.

Efter att Rin, idrottens högsta domstol, gett Håkan Gustâv, Säterbo och ledamot i brottningsförbundet, som i en anmälan ansågs ha misskrediterat landslagsbrottarna Helena Alandi och Ida-Theres Karlsson, rätt att ha en åsikt (wow!), då konstaterade man också att fotbollsförbundet var ute och cyklade.

Så i morgon sägs det att Lars-Åke Lagrell uppträder inför tomma läkare på Råsunda.

Som Toker. Som vanligt. Som vi är vana vid.

CARL-JOHAN BERGMAN

Mer läsning

Annons