Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är svårt att få pengarna att räcka till

Annons

Att flytta hemifrån var kämpigare än jag trodde att det skulle vara. Jag hade sökt till ett gymnasium i Falun och var tvungen att börja leta efter lägenhet innan jag visste ifall jag ens skulle komma in på skolan. Jag ställde mig därför i kö hos företag som hyr ut lägenheter.

När ingen hade hört av sig på flera månader trodde jag att det var kört, men då ringde ett företag upp. De hade en ledig tvåa som jag kunde få hyra, men när jag berättade att jag var 15 år lät personen plötsligt betydligt strängare och berättade "vad som gällde"; jag fick inte ha fester och störa de andra som bodde i huset. Då skulle jag bli av med lägenheten direkt.

Men jag blev trots allt glad över att äntligen ha hittat någonstans att bo och tackade ja, annars hade jag inte fått någon lägenhet till skolstarten, och hade blivit tvungen att pendla från Mora till Falun, vilket inte hade funkat i längden.

Jag flyttade in den 1 juli. Det kändes jätteroligt att bo själv och göra som man själv tyckte och tänkte, även om jag också var tvungen att göra det tråkiga, som att städa och tvätta.

Snart började det dock dyka upp problem. När man är inackorderad får man ett bidrag som kallas inackorderingstillägg, som är till för att täcka hyran och exempelvis elräkningar. Bidraget är på cirka 1300 kronor. Det finns inga lägenheter som är så billiga i Falun, så jag blev tvungen att ta från studiebidraget för att kunna täcka alla räkningar.

Och det funkade ju bra, men sedan har man ett litet problem kvar. Vad ska man äta?

Nu bor jag med min pojkvän, så det blir lättare eftersom vi hjälps åt. Men hur klarar de sig som inte har någon som hjälper till?

Det jag tycker är det sämsta med allting är att man inte får någon hjälp med att hitta boende av skolorna, och att man inte kan få bo i studentlägenheter (De är främst till för högskolestudenter).

Det är väldigt jobbigt för en inackorderad att få hjälp och råd för att kunna bosätta sig på ett nytt ställe som man kanske inte alls vet någonting om. Ingen kan eller vill hjälpa.

Till sist ett tips till er som ska flytta hemifrån: Köp bara de nödvändigaste möblerna som ni tror att ni behöver, som soffa och ett tv-rumsbord. Vid tv:n sittar men ändå jämt och äter så ett köksbord behövs inte.

Lycka till!

MIRANDA NORDIN

Mer läsning

Annons